BRATISLAVA - Nielen chlieb, pečivo, olej či ryža. Slovákov čaká zdražovanie ďalších potravín. Čoskoro totiž hore pôjdu aj ceny hydinového a bravčového mäsa. A to možno až o desiatky korún na kilogram! Producenti tvrdia, že na výber nemajú.
Za zdražovaním vraj nie
je prechod koruny na euro, ale
rastúce náklady na
chov zvierat. Za krmivá totiž platia čoraz
viac, čo v konečnom dôsledku zarátajú do ceny
pre zákazníka. „Trend
zdražovania potravín je
nielen európsky, ale celosvetový,“ povedal šéf zväzu chovateľov Milan
Uhrík.
Obchodníci dnes kilogram vykosteného kuracieho mäsa ponúkajú v akcii
za 140 Sk (4,30 €).
To však už čoskoro môže stáť aj o 20 percent viac. Teda v prípade, ak pred slovenským výrobcom nedajú prednosť výhodnejšiemu dovozu zo zahraničia. „Lacné výrobky ešte nezaručujú kvalitu. Ak sa k nám napríklad dovezie kura z Brazílie či Číny, ako dokážeme skontrolovať, či sú v poriadku?“ obáva sa Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
To však už čoskoro môže stáť aj o 20 percent viac. Teda v prípade, ak pred slovenským výrobcom nedajú prednosť výhodnejšiemu dovozu zo zahraničia. „Lacné výrobky ešte nezaručujú kvalitu. Ak sa k nám napríklad dovezie kura z Brazílie či Číny, ako dokážeme skontrolovať, či sú v poriadku?“ obáva sa Stanislav Nemec zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.