Bača František Majerčák s niekoľkodňovým jahňaťom, ktoré skončí na veľkonočnom stole v Taliansku. (Zdroj: Nový Čas)
VLACHOVO - Gurmáni si zgustnú! Jahňacina z Vlachova pri Rožňave opäť skončí na veľkonočných stoloch. Mäso z malých ovečiek je tradičnou pochúťkou najmä na juhu Európy, kam zamieri transport týchto živých zvierat z Gemera.
„Už o pár dní vyexpedujeme najmä do Talianska asi 250 živých jahniat. Na tamojšom trhu patria k špecialitám, ktoré nikdy nesmú chýbať na ich veľkonočných stoloch,“ vraví predseda družstva vo Vlachove Miloš Šmíro. Zhruba 8-týždňové jahňatá dosiahnu v priemere okolo 14 kíl, pričom cena za kilogram živej váhy sa pohybuje okolo 100 Sk (3 €). Dopyt je vraj zaujímavý, lebo cena mäsa stúpa. „Pre našincov sú však ovečky drahé. Spracovaná jahňacina totiž vyjde aj na 400 Sk (12 €)! Kto ju však vie správne pripraviť, naplniť, opiecť a patrične okoreniť, ten si naozaj zgustne. Toto mladé mäso však nie je príliš vhodné na perkelty,“ dodal Šmíro.