BRATISLAVA - Doterajšia úroda kukurice na zrno výrazne zaostáva za vlaňajškom. Priemerný hektárový výnos po zozbieraní necelej tretiny osiatych plôch je o vyše štvrtinu nižší ako minulý rok. ČTK o tom informoval hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.
Poľnohospodári neboli veľmi spokojní ani s tohtoročnou úrodou obilnín, ich zdražovanie na svetových trhoch sa čiastočne premietlo do rastu cien základných potravín.
Priemerná úroda z hektára plochy kukurice podľa údajov SPPK dosiahla k polovici októbra 4,03 tony v porovnaní s vlaňajším celkovým priemerom 5,55 tony. Poľnohospodári zatiaľ zozbierali kukuricu z 30 percent z celkovej plochy 157.180 hektárov.
"K slabším výsledkom prispieva aj skutočnosť, že zatiaľ viac ako 6000 hektárov museli poľnohospodári kvôli slabému vývinu zrna zosilážovať," poznamenal Nemec. Táto výmera pravdepodobne nebude definitívna a v ďalších dňoch sa ešte rozšíri, dodal.
Pestovateľov tento rok nepotešila ani úroda hustosiatych obilnín. Hoci bola o niečo lepšia ako vlani, za priemerom za posledné štyri roky zaostala. Ceny obilia na svetových trhoch však vzrástli ešte počas letnej žatvy, spoločne s inými faktormi (napríklad menej zrážok, vysoký dopyt z ázijského trhu a produkcia biopalív) sa postarali o nárast cien základných potravín na pultoch predajní.
"Podľa poľnohospodárskych odborníkov môže Európska únia očakávať v najbližších troch rokoch rast cien potravín až o 30 percent," uviedol tento týždeň v stanovisku predseda predstavenstva siete predajní potravín Coop Jednota Slovensko Gabriel Csollár. Kľúčovou komoditou je obilie, doplnil. K nedostatku poľnohospodárskej produkcie na potravinárske účely prispieva aj výroba biopalív, do ktorých sa primiešavajú najmä biozložky z kukurice, repky alebo slnečnice.
Z jesenných plodín sa podľa SPPK zatiaľ o niečo lepšie ako vlani vyvíja úroda slnečnice, ktorú roľníci zozbierali na 86 percent. Podobne pozitívne sa zatiaľ javia priemerné hektárové výnosy zemiakov. Naopak, slabšiu úrodu zatiaľ hlásia pestovatelia cukrovej repy.
Z neprimeraného zdražovania niektorých základných potravín obvinil premiér Robert Fico obchodné reťazce. Prílišnému dvíhaniu cien by podľa neho mala zabrániť väčšia kontrola obchodníkov. Tí tvrdia, že za zdražovaním potravín sú ich zvýšené vstupné náklady.
Priemerná úroda z hektára plochy kukurice podľa údajov SPPK dosiahla k polovici októbra 4,03 tony v porovnaní s vlaňajším celkovým priemerom 5,55 tony. Poľnohospodári zatiaľ zozbierali kukuricu z 30 percent z celkovej plochy 157.180 hektárov.
"K slabším výsledkom prispieva aj skutočnosť, že zatiaľ viac ako 6000 hektárov museli poľnohospodári kvôli slabému vývinu zrna zosilážovať," poznamenal Nemec. Táto výmera pravdepodobne nebude definitívna a v ďalších dňoch sa ešte rozšíri, dodal.
Pestovateľov tento rok nepotešila ani úroda hustosiatych obilnín. Hoci bola o niečo lepšia ako vlani, za priemerom za posledné štyri roky zaostala. Ceny obilia na svetových trhoch však vzrástli ešte počas letnej žatvy, spoločne s inými faktormi (napríklad menej zrážok, vysoký dopyt z ázijského trhu a produkcia biopalív) sa postarali o nárast cien základných potravín na pultoch predajní.
"Podľa poľnohospodárskych odborníkov môže Európska únia očakávať v najbližších troch rokoch rast cien potravín až o 30 percent," uviedol tento týždeň v stanovisku predseda predstavenstva siete predajní potravín Coop Jednota Slovensko Gabriel Csollár. Kľúčovou komoditou je obilie, doplnil. K nedostatku poľnohospodárskej produkcie na potravinárske účely prispieva aj výroba biopalív, do ktorých sa primiešavajú najmä biozložky z kukurice, repky alebo slnečnice.
Z jesenných plodín sa podľa SPPK zatiaľ o niečo lepšie ako vlani vyvíja úroda slnečnice, ktorú roľníci zozbierali na 86 percent. Podobne pozitívne sa zatiaľ javia priemerné hektárové výnosy zemiakov. Naopak, slabšiu úrodu zatiaľ hlásia pestovatelia cukrovej repy.
Z neprimeraného zdražovania niektorých základných potravín obvinil premiér Robert Fico obchodné reťazce. Prílišnému dvíhaniu cien by podľa neho mala zabrániť väčšia kontrola obchodníkov. Tí tvrdia, že za zdražovaním potravín sú ich zvýšené vstupné náklady.