Ceny pečiva budú naďalej stúpať. (Zdroj: Nový Čas)
BRATISLAVA - Stúpanie cien bude pokračovať - potvrdili to aj samotní výrobcovia a predajcovia potravín. Najviac to pocítime pri dennom nákupe pečiva a mliečnych výrobkov.
Len na cene rožka zaplatíme o 10 percent viac
ako doteraz a jeho cena sa bude pohybovať blízko dvoch
korún. V prípade mlieka, jogurtov či masla predajcovia
avizujú nárast cien až o 15 percent. Dobrou správou je
tvrdenie väčších obchodných reťazcov, že napriek všetkému
sa budú snažiť udržať čo najnižšie možné ceny.
Podľa majiteľa pekárne Pata Vladimíra Schiffela by ceny pekárskych výrobkov mali narásť aj o 20 percent. „Zvyšovanie cien mi už avizovali tí, ktorí vyrábajú múku, dodávajú vajcia a všetky základné produkty na pečenie chleba a ostatných pekárskych výrobkov. V neposlednom rade ide hore aj cena energie,“ dodáva.
Podľa predajcov bude najväčším problémom udržať cenu obyčajného rožka. „Teraz ho kupujeme od pekární približne za 1,50 koruny, k tomu DPH, spolu je to okolo 1,80. Nad dve koruny by sa však u nás v tejto fáze zdražovania dostať nemal,“ uviedol Adrián Ďurček z Coop Jednota Slovensko. Priemerný nárast cien by sa u nich nemal vyšplhať nad 15 percent. „Je možné, že je to preto, že sa naše výrobky radšej vyvážajú, kde za ne výrobcovia dostanú viac peňazí ako u nás,“ dodal Adrián Ďurček.
Svoje ceny smerom nahor upravia aj výrobcovia mlieka, masla či syra. Mar tin Šajdík z Milsy to zdôvodnil stúpajúcou cenou čerstvého mlieka. Aj nákup údenín viac pocítime v peňaženke. Malovýrobcovia avizujú, že ceny zvýšia vtedy, ak pôjdu hore ceny vstupných surovín či energie.
„Keďže sme malovýrobcovia, je pre nás ťažké udržať cenu nižšiu, ako je cena surovín, z ktorých vyrábame. O koľko by ceny našich výrobkov mali ísť hore, v tejto chvíli predpokladať nevieme,“ povedal majiteľ Mäsovýroby Šagát v Prešove.
Podľa majiteľa pekárne Pata Vladimíra Schiffela by ceny pekárskych výrobkov mali narásť aj o 20 percent. „Zvyšovanie cien mi už avizovali tí, ktorí vyrábajú múku, dodávajú vajcia a všetky základné produkty na pečenie chleba a ostatných pekárskych výrobkov. V neposlednom rade ide hore aj cena energie,“ dodáva.
Podľa predajcov bude najväčším problémom udržať cenu obyčajného rožka. „Teraz ho kupujeme od pekární približne za 1,50 koruny, k tomu DPH, spolu je to okolo 1,80. Nad dve koruny by sa však u nás v tejto fáze zdražovania dostať nemal,“ uviedol Adrián Ďurček z Coop Jednota Slovensko. Priemerný nárast cien by sa u nich nemal vyšplhať nad 15 percent. „Je možné, že je to preto, že sa naše výrobky radšej vyvážajú, kde za ne výrobcovia dostanú viac peňazí ako u nás,“ dodal Adrián Ďurček.
Svoje ceny smerom nahor upravia aj výrobcovia mlieka, masla či syra. Mar tin Šajdík z Milsy to zdôvodnil stúpajúcou cenou čerstvého mlieka. Aj nákup údenín viac pocítime v peňaženke. Malovýrobcovia avizujú, že ceny zvýšia vtedy, ak pôjdu hore ceny vstupných surovín či energie.
„Keďže sme malovýrobcovia, je pre nás ťažké udržať cenu nižšiu, ako je cena surovín, z ktorých vyrábame. O koľko by ceny našich výrobkov mali ísť hore, v tejto chvíli predpokladať nevieme,“ povedal majiteľ Mäsovýroby Šagát v Prešove.