Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Záruky Slovenska v EFSF sa majú zvýšiť na 7,72 mld. eur

BRATISLAVA - Celkové záruky členských krajín eurozóny v rámci Európskeho finančného stabilizačného nástroja (EFSF), tzv. eurovalu, by sa mali zvýšiť zo súčasných 440 miliárd eur na 779 miliárd eur.

Pre Slovensko to znamená zvýšenie garancií z pôvodných 4,37 miliardy eur na 7,72 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu na uzavretie dodatku k rámcovej zmluve o EFSF, ktorý dnes na návrh ministerstva financií schválila vláda.

Už krátko po vlaňajšom vzniku eurovalu bolo totiž podľa rezortu zrejmé, že vzhľadom na rozdielne ratingy jeho členských štátov nebude možné pri súčasnom objeme záruk vytvoriť efektívnu úverovú kapacitu EFSF v plánovanej výške 440 miliárd eur. Pri súčasných zárukách bol tento mechanizmus schopný reálne poskytnúť iba 255 miliárd eur záchranných úverov.

"Vzhľadom na túto skutočnosť je potrebné navýšiť objem záruk v rámci EFSF tak, aby bola celá efektívna úverová kapacita mechanizmu krytá zárukami krajín s AAA ratingom," vysvetľuje dôvod zmeny ministerstvo financií. Aby sa zachovala spravodlivosť pomerného rozdelenia záväzkov v rámci eurovalu, rovnakým podielom sa zvýšia aj záruky ostatných členských krajín, vrátane Slovenska.

Upraviť sa tiež majú ďalšie podmienky v eurovale. V súčasnosti je totiž v rámci úverovej kapacity EFSF garantovaná suma istiny aj úrokov. "Zmena rámcovej zmluvy o EFSF obsahuje úpravu s tým, že maximálna garantovaná suma bude limitovaná len do výšky nominálnej hodnoty istiny nástrojov financovania, pričom do tejto sumy sa úroky započítavať nebudú," avizuje rezort financií.

Problémy Portugalska prinútili EFSF zmeniť aj doterajšie pravidlá spôsobu ručenia. Členský štát, ktorý požiada o stabilizačnú pomoc, tak po novom už nebude ručiť za ďalšie dlhopisy, ktoré sa vydajú pre členský štát v rámci už schválenej pomoci. Kvôli tejto zmene dôjde následne k prepočítaniu výšky pomoci, a teda navýšeniu záruky pre všetkých zostávajúcich členov eurozóny vrátane SR. "Stále však platí pravidlo, že maximálna výška záruk nesmie presiahnuť podľa nového znenia 7,72 miliardy eur," zdôrazňuje ministerstvo v predkladanom materiáli.

EFSF je súčasťou komplexného balíka protikrízových opatrení, o ktorých rozhodli ministri financií Európskej únie (EÚ) 9. mája 2010. Mechanizmus bol vytvorený prostredníctvom akciovej spoločnosti so sídlom v Luxembursku. V rámci EFSF sa už poskytla stabilizačná pomoc Írsku, pričom členské štáty eurozóny v tomto prípade poskytli záruky vo výške 27 miliardy eur. Po schválení pomoci Portugalsku bude objem poskytnutých záruk na úrovni 55 miliardy eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu