Štvrtok14. november 2024, meniny má Irma, zajtra Leopold

Zabíjačka patrí k Vianociam

Pavoj Matej zvládol zabíjačku za necelých 7 hodín. Zobraziť galériu (10)
Pavoj Matej zvládol zabíjačku za necelých 7 hodín.

PERÍN - Čerstvé klobásky sú neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. A práve preto sú práve teraz na dedinách zabíjačky veľmi aktuálne.

Prasiatko chovajú domáci takmer celý rok. Pavol Matej (60) z Perína bol spokojný. To jeho vážilo viac ako 120 kíl.

"Budú z neho dobré klobásky," tvrdil predvčerom večer. Pravá zabíjačka sa začína skoro ráno. Mäsiar svinku usmrtí, zruční chlapi ju očistia a rozporciujú.

Keďže sa toto všetko "odohráva" na dvore, treba sa pri tom zohriať kalíškom pálenky. Po takmer troch hodinách sa gazda i mäso presúvajú do nádvornej kuchyne a zabíjačka pokračuje.

Mäso sa delí podľa kvality, začínajú sa pripravovať klobásky a jaternice. "Časť z neho - najmä na rezne - putuje do mrazničky. Pár kusov sa zaúdi, ako aj slanina. Zvyšok ide do klobás, vnútornosti sa zužitkujú pri výrobe tlačenky a jaterníc, slanina sa topí na masť.

Hneď na zabíjačke sa koštujú i škvarky. "A aby sa neprilepili na žalúdok, spláchnu sa domácou slivovicou," spresňuje Pavol Matej.

Celú zabíjačku zvládol, i vďaka pomocníkom, za necelých sedem hodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu