ŽEMBEROVCE - Neodolateľné! Len tak možno nazvať vynikajúce štrúdle Márie Nemcovej (80) zo Žemberoviec pri Leviciach.
"Cesto pol hodiny miesim, potom ho nechám dve hodiny odstáť. To je základ dobrej štrúdle. Umením je však rozvaľkať a roztiahnuť ho na celú šírku stola, aby bolo celkom tenučké. Mladšie gazdinky sa boja, že sa cesto roztrhá, a tak radšej pečú modernejšie zákusky," smeje sa zhovorčivá babička, ktorej občas pomáha študentka Janka Grnáčová (17).
"Okrem štrúdlí s klasickou makovou plnkou s višňami, orechami, jablkami a tvarohom, je mojou špecialitou kapustová štrúdľa," hovorí. Po jej štrúdľových dobrotách si vraj oblizovali prsty už i Američania, a recept si od nej pýtali aj Francúzi, stavajúci automobilku Peugeot pri Trnave. M. Nemcová predvádzala štrúdliarske umenie aj na nitrianskom Agrokomplexe.
"Mala som trému, či sa mi cesto pri pohľade stoviek ľudí neroztrhá. Ale štrúdľa sa podarila," smeje sa žena, bez ktorej dobrôt sa neobíde žiadna väčšia slávnosť v okolí Žemberoviec.