Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Jakubiskovci nevyjdú tri dni z domu

Manželia Juraj a Deana
Manželia Juraj a Deana (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Manželia Jakubiskovci strávia vianočné sviatky v kruhu rodiny spolu s deťmi a vnúčatami.

"Teším sa na to a dokonca by som povedal, že Vianoce sú jediným sviatkom, ktorý nás dá všetkých na tri dni dokopy, pretože v tomto svete a ruchu nemáme na seba nejako čas," povedal pre agentúru SITA režisér Juraj Jakubisko. "V podstate nevyjdeme tri dni z domu," dodala jeho manželka Deana Jakubisková-Horváthová. Cez Vianoce chodia len do kostola na svätú omšu a s vnúčatami pozrieť na jasličky.

Každý rok u Jakubiskovcov vypražia na Vianoce päť kaprov, tento rok ich vraj rozrastajúca sa rodina skonzumuje až šesť. "Verím, že budeme žiť Vianocami, ale obávam sa, že spolu s Báthoryovou, ktorá zabíjala slúžky, budem ja zabíjať kapry," prezradil režisér. Vo filmárskej rodine si uchovávajú i vianočné zvyky, ktoré spestrovali Jakubiskovi Vianoce, keď žil ako malý chlapec vo východoslovenskej dedinke Kojšov. "Ako dieťa som ich nemal veľmi rád, ale postupom času som sa dostal do veku našich rodičov, tak som ich začal zavádzať," uviedol.

Svojmu synovi Jorikovi na Vianoce pripravoval spolu s manželkou rôzne filmové zázraky. Do izby postavili zvädnutý vianočný stromček a tvrdili, že Ježiško neprišiel, lebo neposlúchal. "Keď si išiel umývať ruky, stromček vyletel von oknom do záhrady a na jeho miesto sme dali nádherný, ozdobený. Dlho veril, že je to zázrak," vysvetlil Jakubisko.

Jorikovi sa spolužiaci smiali, že tak dlho verí na Ježiška, ten však ich správanie poňal po svojom a nenechal sa presvedčiť o opaku. Jedného dňa doma smutne sedel a otcovi povedal: "Vieš, ľúto mi je tých českých detí, za drahé peniaze im musia kupovať darčeky rodičia, len nám Slovákom nosí Ježiško všetko zadarmo."
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu