Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Amy Winehouse: Skončí ako Janis Joplin?

Amy a Janis (vpravo) Zobraziť galériu (11)
Amy a Janis (vpravo)

LONDÝN - V auguste sa predávkovala a museli ju hospitalizovať. Nebyť jej manžela, mladá britská speváčka Amy Winehouse (24) by skončila rovnako tragicky ako jej americká predchodkyňa Janis Joplin († 27). Ťažké depresie a hľadanie útočiska v alkohole a drogách. Obe ženy majú viac spoločné ako len hlboký, prefajčený hlas. Na pódiu aj mimo neho.

Hlas

Janis objavila hudbu už počas svojho osamelého detstva. V sedemnástich začala vystupovať po krčmách. Vďaka jej hlbokému, zastretému hlasu ju čoskoro korunovali za "kráľovnú bluesrocku" a dodnes patrí k najväčším hudobným legendám.

Aj Amy má rovnakú dušu v hlase, talent, ktorý mohla dostať len od Boha. V dvanástich navštevovala školu pre budúcich umelcov a v osemnástich už podpísala prvú zmluvu na platňu. Jej debutový album nominovali na cenu Brit Awards.

Výzor

Janis bola ženskou ikonou rockovej hudby šesťdesiatych rokov, nezaujímal ju vzhľad, všetko investovala do hudby. Rovnako ako Amy. Aj ona stavia všetko na hlas - je extravagantná, no na sexi imidž si nepotrpí.

Pôvod

Janis sa narodila 19. januára 1943 v Texase. O štyridsať rokov neskôr porodila iná žena menom Janis v Londýne malú Amy.

Drogy

Márne hľadanie skutočnej lásky vyústilo u Janis v ťažkých depresiách. Útechu našla v alkohole, heroíne a kokaíne, ktoré sa jej stali osudnými - 7. októbra 1970 sa predávkovala.

Amy má alkohol už vo svojom mene (wine: víno). Popri heroíne, marihuane a kokaíne si rada aj poriadne uhne. Trpí nechutenstvom a depresiami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu