Súčasná situácia je naozaj nelichotivá - čoraz viac detí nemá absolútne žiadne stravovacie návyky a čoraz viac z nich trpí obezitou. Pri sledovaní televízie sa prepchávajú zemiakovými lupienkami a namiesto obeda si dajú sladkosť. Takéto stravovanie sa však negatívne odrazí na ich zdraví. Ako má teda jedálny lístok detí vyzerať?
Rodičia by svoje ratolesti mali učiť na zdravotný štýl už od malička, pretože ten si potom so sebou ponesú až do dospelosti. Vhodná výživa ovplyvňuje ich fyzický aj psychický vývoj, a preto by mali mať energeticky aj biologicky vyrovnanú stravu.
Pestré a vyvážené zloženie
Pri príprave jedál je nutné pozerať na to, aby obsahovali všetky výživné látky potrebné pre rast detí. K nim okrem iného patria i bielkoviny, pričom príjem rastlinných a živočíšnych by mal byť v rovnováhe. Pre správnu kvalitu zubov a kostí je dôležitý prísun vápnika, nachádzajúci sa v mlieku a mliečnych výrobkoch. Biokultúry v jogurtoch tiež chránia pred alergiami a infekciami. Deti by sa mali odmalička učiť na denný príjem čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré okrem vitamínov a minerálnych látok obsahujú aj potrebnú vlákninu. Na tanieri by rovnako nemali chýbať ryby a dobré je obmedziť vyprážané a mastné jedlá.
Pozor na nebezpečné dusičnany
Podľa upozornenie odborníkov sú pre detský organizmus nebezpečné dusičnany, keďže vo väčšom množstve spôsobujú zmeny v organizme. Môžu sa nachádzať v niektorých druhoch zeleniny, preto by sa u detí mala uprednostniť tá, ktorá je dopestovaná vo vlastnej záhrade. Na prípravu jedál sa odporúča obvodová časť plodu, a nie jej dužina, pretože práve v nej sa dusičnany hromadia. Vyhýbať sa treba tiež vode z neznámych zdrojov či nekontrolovaných studní. Deti do 3 rokov by nemali jesť rôzne salámy, párky, tlačenky či klobásy, ktoré tiež môžu obsahovať isté množstvo dusičnanov.
Maškrta ako hlavné jedlo
Chybou rodičov je, že učia svojich potomkov na sladkosti, na ktoré si telo veľmi rýchlo zvykne. Napríklad čokoláda obsahuje niektoré výživné zložky, ale netreba to s ňou preháňať. Úplne nevhodné je dávať ju deťom do jedného roka, ktoré ju ešte nevie stráviť a u niektorých môže dokonca vyvolať alergiu. Tiež nie je dobré maškrtiť pred spaním, čo má vplyv na vznik zubného kazu.
Čo má obsahovať jedálny lístok detí
- dostatok ovocia a zeleniny - každý deň by mali jesť surovú zeleninu a čerstvé ovocie,
- stravu bohatú na bielkoviny - celozrný chlieb, pečivo, ovsené vločky, zemiaky, orechy, strukoviny,
- živočíšne zdroje bielkovín - dobré je uprednostniť chudé mäso z hydiny, morky a naučiť ich odmalička na jedenie rýb,
- dostatok mlieka a mliečnych výrobkov - odporúča sa vypiť 0,5 litra mlieka denne a stravu obohatiť aj o jogurty a syry,
- nezabúdajte na pitný režim - príjem tekutín detí by mal byť od 1,5 do 2 litrov denne v závislosti ich veku a váhy.
Na čo si dať pozor
- solenie - pre deti sa neodporúča soliť hlavné jedlá z dôvodu zaťaženia obličiek ani jedenie rôznych čipsov, hamburgerov alebo solených potravín,
- sladkosti - obmedzte ich kupovanie na minimum, rôzne sladkosti nesmú nahradiť hlavné jedlo,
- sladené nápoje - nevhodné sú koncentrované ovocné šťavy a džúsy s vysokým obsahom cukru, ktoré môžu spôsobovať obezitu,
- prípravu štiav z rýchlenej zeleniny - môžu obsahovať vyššie množstvo dusičnanov, ktoré sú pre deti nebezpečné,
- vyprážané jedlá - u detí by sa mali na tanieri objaviť maximálne jedenkrát do týždňa, ale pripravené na rastlinnom oleji,
- večerné prejedanie - takýto návyk je škodlivý, deti by mali jesť 5 menších porcií za deň.