WASHINGTON - Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú čokoládu, trpia depresiami viac ako ostatní. Tvrdí to štúdia amerických vedcov publikovaná v časopise Archives of Internal Medicine. Čokoláda sa pritom tradične považuje za "liek" proti zlej nálade.
Vedci z Kalifornskej univerzity uviedli, že depresiu vo väčšej miere zistili u ľudí, ktorí zjedia najmenej tabuľku čokolády týždenne. Tí sú podľa výskumu náchylnejší k depresiám než ľudia, ktorí konzumujú čokoládu len občas. Najviac depresiami v skupine tisícok skúmaných pacientov trpeli ľudia, ktorí skonzumovali viac ako šesť tabuliek čokolády mesačne.
Vedci sa teraz snažia dokázať, prečo tomu tak je. Jedným z možných vysvetlení by vraj bolo aj to, že depresívni ľudia siahnu po čokoláde častejšie ako tí ostatní. Vedci ale nevylučujú, že čokoláda môže priamo depresie vyvolávať.