LONDÝN – Pukance sú zdravé. Majú údajne rovnaké množstvo antioxidantov ako ovocie. Tie pomáhajú znižovať riziká ochorenia srdca a rakoviny.
Polyfenoly sú rastlinné substancie, ktoré sú v ovocí a zelenine, ako aj v orechoch, olivách, čajových lístkoch a hrozne. Pôsobia ako antioxidanty a odstraňujú z tela voľné radikály, ktoré môžu poškodiť bunky a tkanivá v tele. Polyfenoly majú až desaťkrát väčšie antioxidačné účinky ako vitamíny C a E.
"Sme prekvapení ako veľa polyfenolov sme našli v popcorne. Je to asi preto, že nie je technologicky spracovávaný,“ povedal americký chemik Joe Vinson. Miska popcornu obsahuje rovnaké množstvo polyfenolov ako jablko. Vedci prišli s týmito zisteniami týždeň po tom, ako iná štúdia upozornila, že popcorn predávaný v kinách ohrozuje zdravie detí, pretože obsahuje veľa soli. To môže prispieť k vysokému krvnému tlaku v neskoršom veku.