Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Počet žiakov ZŠ klesol na historické minimum

BRATISLAVA - Počet žiakov na základných školách klesol na historické minimum od vzniku samostatného Slovenska.

Žiaci na takmer všetkých typoch základných škôl ubudli aj v tomto školskom roku, výnimkou boli súkromné školy, kde detí pribudlo. Vyplýva to zo štatistík Ústavu informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ). Dôvodom bola nízka pôrodnosť na začiatku storočia, keďže práve tieto ročníky nastúpili do škôl. Odborníci pritom predpokladali, že počty detí sa v tomto období stabilizujú.

Počet žiakov základných škôl sa podľa ÚIPŠ v tomto školskom roku znížil v porovnaní s predchádzajúcim o 23.393 na 459.173. Polepšili si súkromné vzdelávacie zariadenia, údajne pre vyššiu kvalitu. "Dôvodom je kvalita, keďže dobré súkromné školy ponúkajú niečo viac ako štátne," tvrdil prezident Asociácie súkromných škôl Ľubomír Sloboda.

Základné školy s vyučovacím jazykom maďarským síce zaznamenali porovnateľný úbytok žiakov ako ostatné školy, predseda zväzu maďarských pedagógov László Pék však nevylúčil, že detí na školách s vyučovacím jazykom maďarským bude v najbližších rokoch ubúdať rýchlejšie. "Zatiaľ je situácia porovnateľná, vyhrotenie vzťahov medzi Bratislavou a Budapešťou sa však môže preniesť aj do školstva," povedal ČTK. Pék sa obáva, že najmä rodičia detí maďarskej národnosti vo veľkých mestách uprednostnia "slovenskú" školu.

Vzťahy medzi Bratislavou a Budapešťou sa skomplikovali po nástupe súčasnej vlády premiéra Roberta Fica v roku 2006, keď sa súčasťou koalície stala SNS. Situáciu v školstve poznačil najmä spor o používanie maďarských zemepisných názvov v učebniciach, ktoré z textu kníh vypadli. Poslanci síce prijali novelu školského zákona, ktorá mala zabezpečiť ich používanie, prezident Ivan Gašparovič ju však nepodpísal. Premiér Robert Fico už skôr povedal, že opätovné schválenie novely bude problémom. V krajine žije asi polmiliónová maďarská menšina.

"Situácia na základných školách by sa mala vzhľadom na nástup silnejších populačných ročníkov do škôl stabilizovať," informoval šéf školských odborárov Ján Gašperan. Do prvého ročníka nastúpili v tomto školskom roku deti narodené do augusta 2002. Na Slovensku sa za celý rok 2002 narodilo podľa Slovenskej demografickej spoločnosti 50.841 detí, čo bolo najmenej od vzniku krajiny v roku 1993. Potom začala pôrodnosť stúpať až na 54.424 novorodencov v roku 2007.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu