Losos na vínovej omáčke
KUOPIO (FÍNSKO) - Konzumácia tuniaka a iných mastných rýb môže byť účinnou prevenciou proti strate pamäti.
Ľudia, ktorí jedia pečené či grilované, nie vysmážané ryby s vysokým obsahom nasýtenej kyseliny omega-3, si tým dokonca znižujú riziko mozgovej príhody. Ako v pondelok uviedli fínski vedci, práve takzvaná tichá mozgová príhoda zväčša zapríčiňuje stratu pamäti či demenciu. "Predošlé výskumy už dokázali, že rybie mäso a rybí olej sú účinné v prevencii proti mozgovej príhode," uviedol Jyrki Virtanen z fínskej univerzity v meste Kuopio.
Nasýtenú kyselinu omega-3 je možné nájsť napríklad v makrele, tuniakovi, sardinkách, lososovi. Virtanen dodal, že tieto druhy rýb riziko znižujú, u rýb pripravených vysmážaním však tento faktor zjavný nebol.
Nasýtenú kyselinu omega-3 je možné nájsť napríklad v makrele, tuniakovi, sardinkách, lososovi. Virtanen dodal, že tieto druhy rýb riziko znižujú, u rýb pripravených vysmážaním však tento faktor zjavný nebol.