CHICAGO – Ak už roky balíte zvyšky jedla do hliníkovej fólie, odborníci odporúčajú zvážiť zmenu tohto zvyku. Potravinový vedec Zachary Cartwright a mikrobiologička Primrose Freestone zdôrazňujú dôležitosť používania vzduchotesných nádob a správneho skladovania, ktoré môžu ochrániť pred vážnymi zdravotnými problémami.
Spôsob, akým skladujete jedlo, môže byť pre vás rutinnou záležitosťou, nad ktorou sa príliš nezamýšľate. Jednoducho predpokladáte, že to robíte správne. Ak jedlo skonzumujete o pár dní a cítite sa dobre, zdá sa, že žiadne riziko nehrozí. Ale je tomu naozaj tak? Podľa Zacharyho Cartwrighta, potravinového vedca z Aqualabu v Chicagu, môže nesprávne uskladnenie zvyškov jedla predstavovať vážne riziko, ktoré by mohlo mať fatálne následky. Cartwright zdôrazňuje, že jedlo zabalené v hliníkovej fólii je náchylné na kontamináciu nebezpečnými baktériami z jednoduchého dôvodu – fólia nevytvára vzduchotesné prostredie. Ako bezpečnejšiu alternatívu preto odporúča plastové nádoby na skladovanie alebo uzatvárateľné plastové vrecká, ktoré lepšie chránia jedlo pred škodlivými mikroorganizmami.
V rozhovore pre magazín Southern Living Cartwright vysvetlil: „Samotná hliníková fólia nedokáže vytvoriť úplne vzduchotesný obal, pretože nie je priľnavá a nedokáže dokonale kopírovať povrch potravín.“ Upozornil, že zvýšené riziko baktérií na jedle môže viesť k vážnym otravám potravinami, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch až smrteľné.
Primrose Freestoneová, odborná asistentka klinickej mikrobiológie na Univerzite v Leicesteri, taktiež zdôraznila dôležitosť vzduchotesných nádob na skladovanie zvyškov jedla. Uviedla, že nesprávne uskladnenie a nedostatočné ohriatie jedla môže spôsobiť otravu s potenciálne život ohrozujúcimi následkami. V súvislosti so skladovaním jedla v chladničke Freestoneová pre denník Daily Mail uviedla: „Chlad iba spomaľuje rast patogénov, ako sú Staphylococcus alebo Bacillus cereus. Len zmrazenie na pevnú konzistenciu pri mínus 20 stupňov Celzia úplne zastaví množenie baktérií spôsobujúcich otravu jedlom.“
Aj keď sa vám správne uskladnenie jedla nemusí zdať také dôležité, Freestoneová upozorňuje, ako rýchlo môžu baktérie ovplyvniť kvalitu a bezpečnosť potravín. V článku pre The Conversation napísala: „Baktérie sú prítomné všade okolo nás, vrátane kuchýň a potravín, ktoré sa v nich nachádzajú. Baktérie spôsobujúce kazenie potravín môžu za ideálnych podmienok – dostatok živín, vlhkosti a vhodná teplota – rásť veľmi rýchlo. Niektoré sa dokážu zdvojnásobiť už za 20 minút. Zvyšky jedla môžu byť bezpečné na konzumáciu, ak dodržíte správne opatrenia. Skladovanie v mrazničke je však bezpečnejšia voľba ako uskladnenie v chladničke.“ To platí predovšetkým pre potraviny, ktoré sa nechystáte zjesť v najbližších dvoch až troch dňoch, dodala Freestoneová.