Sobota14. september 2024, meniny má Ľudomil, Radka, zajtra Jolana

Odborník varuje: O tomto čase hackeri a podvodníci útočia najčastejšie! Takto ochránite svoje údaje a financie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Bezpečnosť na internete je mimoriadne dôležitá. V opačnom prípade sa môžete stať obeťou podvodníkov a hackerov, ktorí môžu zneužiť či predať vaše údaje alebo vás dokonca okradnúť. Odborník v oblasti informačnej bezpečnosti prezradil, kedy sú útoky najpravdepodobnejšie.

Ak sa zobudíte na správu z neznámeho čísla alebo e-mailovej adresy, môže to byť hacker. Kybernetický expert varoval, že 94 percent osobných kybernetických útokov sa deje medzi 1. a 5. hodinou ráno. Toto je hlavný čas pre hackerov na infiltráciu systémov, pretože práve vtedy sú systémy, ktoré detegujú online podvody, najzraniteľnejšie. Odborníci preto vyzývajú ľudí, aby boli obzvlášť v týchto časoch mimoriadne ostražití, pokiaľ ide o otváranie príloh alebo online nakupovanie. „Dokonca aj interaktívne útoky, ako je phishing, sa môžu vyskytnúť v skorých ranných hodinách, kedy je pravdepodobnejšie, že používateľ súhlasí so zverejnením údajov,“ pre denník Daily Mail uviedol Alex Holden, šéf informačnej bezpečnosti Hold Security.

Odborník varuje: O tomto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hackeri používajú phishingové e-maily na oklamanie ľudí, aby klikli na škodlivú prílohu s cieľom získať finančné informácie, údaje alebo narušiť systémy. Podľa odborníkov sa tiež zvýšil počet ransomvérových útokov, pri ktorých kybernetickí zločinci prevezmú kontrolu nad aktívom obete a na obnovenie jeho dostupnosti žiadajú výkupné. „Väčšina útokov je zameraná na finančný zisk, ako ransomvérové útoky na vydieranie podnikov, krádeže údajov a hrozbu ich publikovania na dark web alebo konkurentom,“ uviedol Brett Gallant, zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Adaptive Office Solutions v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Podľa kybernetickej poisťovne Deloitte približne 91 percent kybernetických a ransomvérových útokov začína phishingovým e-mailom, ktorý je najčastejšie odoslaný cez noc. „Aktéri hrozieb sú si dobre vedomí prevádzkových hodín obetí,“ povedal Holden. „Ak to čas dovolí, zlí ľudia sa zvyčajne pokúšajú začať s útokmi cez víkend alebo neskôr v noci. Často sú to práve pondelkové rána,“ pokračoval a dodal, že hackeri údaje o obetiach zvyčajne predávajú na čiernom trhu.

Odborník varuje: O tomto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci tiež varujú, aby ste počas spomínaného štvorhodinového časového intervalu nenakupovali cez internet, pretože existuje vyššie riziko nevedomého kliknutia na škodlivý odkaz. Rovnako neklikajte na odkazy odoslané prostredníctvom neznámeho e-mailu alebo z neznámeho telefónneho čísla.

Viac o téme: PodvodBezpečnosťHackerPhishing
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu