Nedeľa13. október 2024, meniny má Koloman, zajtra Boris

NASA zverejnila doposiaľ najjasnejší pohľad na Mars: Vedcov šokoval najmä tento DETAIL! Veď pozrite na VIDEO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - NASA zverejnila doteraz najjasnejší pohľad na Mars, na ktorom je možné pozorovať úžasné modré skaly. Jedinečné zábery zdokumentoval rover Perseverance, ktorý pokračuje v prieskume Červenej planéty a okrem iného odhalil aj zvyšky dávneho jazera.

Rover Perseverance, ktorý mapuje povrch Marsu, odhalil prvý geologický útvar svojho druhu. Ide o vyschnuté zvyšky dávneho jazera. Navyše sa mu podarilo zdokumentovať aj škvrnitú bielu skalu, ktorej minerálne zloženie sa nedá prirovnať k ničomu, čo NASA doteraz na Marse pozorovala. Na snímkach sú aj tmavomodré balvany vulkanického čadiča. Tím, ktorý rover obsluhuje, pomenoval toto skalnaté pole Mount Washburn na počesť hory v Yellowstonskom národnom parku. Diaľkovo ovládané mobilné laboratórium o veľkosti auta skúma od februára 2021 prašný kráter známy pod názvom Jezero, informuje denník Daily Mail. Kedysi pred približne 3,7 miliardami rokov bol zaliaty vodou, pričom na jeho okraji s priemerom 45 kilometrov sa nachádzajú dôkazy o paleo jazere a dlhej, stratenej riečnej delte. Jemnozrnný piesok a bahno rovnakej konzistencie, ktorá na Zemi uchováva fosílie, boli do Jezera dopravené riekami.

Perseverance skúmal jemný íl, aby sa potvrdilo, či v tomto kráteri mohol kedysi existovať mimozemský život. „Raz za čas sa v marťanskej krajine objaví nejaká zvláštna vec,“ povedala jedna z planetárnych geologičiek NASA, Katie Stack Morganová. Väčšina modročiernych hornín, ktoré je možné sledovať na povrchu Marsu, ako napríklad tie na „hore Washburn“, sú vulkanické čadiče. Podľa planetológa a geofyzika Jeffreyho Taylora z Havajskej univerzity sa Mars skladá prevažne z hornín podobných pozemským bazaltom nazývaným tholeiity. Na Zemi tvoria väčšinu oceánskych ostrovov, stredooceánskych chrbtov a morské dno pod sedimentmi. Biela škvrnitá hornina, ktorá vyčnievala uprostred tohto čadiča, prekvapila aj tím NASA Perseverance. 

NASA pomenovala novú, pútavú bielu skalu veľkú od 35 do 45 centimetrov podľa útesu v Grand Canyone, Atoko Point, ktorý je vysoký 2438 metrov. Až kompletný súbor chemických analýz a geologických nástrojov prieskumnej kamery SuperCam dokázal určiť, o aký jedinečný objav vlastne ide. „Dva lasery a štyri spektrometre tohto prístroja našli dostatok minerálu živca, aby potvrdili, že táto biela hornina je anortozit. Je to typ horniny, o ktorej sa už dlho teoretizuje, ale jej existencia na Marse nebola nikdy predtým zdokumentovaná,“ uviedla Morganová. Podobne ako bazalty, aj anortozity sú vulkanické horniny bohatšie na zlúčeniny oxidu kremičitého, čo naznačuje, že Atoko Point mohol, v porovnaní s okolitými horninami, vzniknúť hlbšie pod povrchom. 

Ďalšie príklady by mohli pomôcť určiť, či bol vtiahnutý do krátera jeho dávnymi riekami, alebo vznikol v podzemí z lávy. Možno ho vytiahol náraz, ktorý pred miliardami rokov vytvoril kráter. „Vidieť horninu, ako Atoko Point, je jedným z náznakov toho, že na Marse máme anortozity,“ pokračovala Morganová. „A toto môže byť vzorka tohto materiálu spodnej kôry.“ Zástupkyňa projektového vedca misie NASA Mars 2020, ktorá pred rokmi odštartovala misiu Perseverance, ďalej uviedla, že dúfa, že ďalšie nálezy, ako je táto hornina, odhalia podrobnosti o tom, čo je teraz pod povrchom Marsu a ako sa planéta sformovala. „Ak ju neskôr uvidíme v kontexte iných hornín, môže nám poskytnúť predstavu o tom, ako vznikla najstaršia kôra Marsu.“

Viac o téme: RoverVýskumMarsPerseverance
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu