Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Muž (34) pil každý deň TENTO obľúbený nápoj: Nasledovala zástava srdca! Odborníci varujú pred vážnym rizikom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Používateľka sociálnej siete Meagan Shreveová v príspevku na TikToku uvádza, že pravidelné konzumovanie nápoja Red Bull spôsobilo jej manželovi zástavu srdca. Lekárom sa našťastie podarilo muža zachrániť a po šiestich týždňoch monitorovania sa vrátil domov. Odborníci vo viacerých štúdiách upozorňujú na nebezpečenstvo pravidelnej konzumácie energetických nápojov.

Meagan (@ladyshreve) vo videu zdieľanom na TikToku opísala noc, keď lekári resuscitovali jej 34-ročného manžela Aarona Shrevea. Potom musel zostať v nemocnici päť až šesť týždňov a monitorovali mu činnosť srdca. Podľa manželky lekári uviedli, že zástavu srdca jej manžela spôsobila dehydratácia a nadmerná konzumácia energetických nápojov. Meagan tvrdí, že Aaron vypil denne približne dva až tri energetické nápoje a kávu. K zástave srdca u neho došlo v januári tohto roku, keď ju uprostred noci zobudil a povedal jej, že sa necíti dobre. „Srdce mu búšilo, znecitliveli mu ruky a nohy a jednoducho sa necítil dobre,“ povedala. Po príchode do nemocnice mu srdce prestalo biť, personál mu stláčal hrudník a snažil sa udržať ho pri živote. Všetko sa našťastie podarilo a Aaaron sa po šiestich týždňoch monitorovania vrátil domov.

Podľa Meghan jej zdravotníci spočiatku nedokázali odpovedať, prečo inak zdravý mladý muž utrpel zástavu. Nakoniec uviedli, že príčinou bol takmer určite Red Bull. Už v minulosti viaceré existujúce štúdie spájali energetické nápoje so srdcovými problémami vrátane nepravidelného srdcového rytmu a zástavy srdca. Vedci z Mayo Clinic v USA preskúmali zdravotné údaje 144 pacientov, ktorí prežili zástavu srdca po núdzovom ošetrení. Sedem z nich vo veku od 20 do 42 rokov niekedy pred touto život ohrozujúcou udalosťou požilo energetický nápoj, pričom šesť z nich potrebovalo liečbu elektrickým šokom a jeden manuálnu resuscitáciu. Traja z pacientov boli pravidelnými konzumentmi energetických nápojov a u štyroch lekári odhalili typ genetického ochorenia srdca.

Muž (34) pil každý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci uviedli, že ďalšie faktory sprevádzajúce túto udalosť, ako napríklad nedostatok spánku, dehydratácia, diéta, extrémny pôst, vaping a antibiotické lieky, mohli vytvoriť dokonalé podmienky na vznik náhlej zástavy srdca u týchto pacientov. Hoci štúdia uverejnená v časopise Elsevier Heart Rhythm nepreukázala priamu súvislosť, odborníci odporúčajú konzumovať energetické nápoje s mierou. Riziko spojené s niektorými energetickými nápojmi súvisí s vysokým obsahom kofeínu. Zatiaľ čo v priemernej šálke kávy sa nachádza približne 100 mg kofeínu, energetické nápoje ako Monster, ho môžu obsahovať až 160 mg. Plechovka Red Bullu ho obsahuje 80 mg. Konzumácia kofeínu vyvoláva uvoľňovanie hormónov, ako sú noradrenalín a noradrenalín, ktoré môžu zvýšiť srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

Koľko je príliš veľa?

Týchto nápojov sa nemusíte úplne vzdať, je však dobré odvyknúť si od ich pravidelnej konzumácie na dennej báze. Profesionálna zdravotná sestra Llinos zo spoločnosti Benenden Health pre denník The Sun uviedla, že ak si sladené nápoje dávate každý deň a zistíte, že na ne máte pravidelne chuť, môže to znamenať, že ste na nich závislí. „Teraz je čas znížiť množstvo, ktoré konzumujete, aby ste zlepšili svoje dlhodobé zdravie,“ uvádza a radí, že ak chcete obmedziť ich pravidelné pitie, dajte si jeden deň pauzu. „Počas celého dňa majte na dosah fľašu čistej vody, aby ste si vybudovali nové, zdravšie pitné návyky,“ dodala Llinos. Medzi alternatívy, ktoré môžete vyskúšať, patrí šumivá voda s plátkom citróna, čaje a káva bez cukru, fermentované nápoje, ako je kombucha, či obyčajná voda.

Muž (34) pil každý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci zároveň vyjadrili obavy aj z ďalších zložiek energetických nápojov, ako je taurín, ktorý môže mať stimulačné účinky. Hoci väčšina ľudí znáša kofeín dobre, u niektorých sa môže vyskytnúť búšenie srdca alebo nepravidelný srdcový tep. Predchádzajúci výskum zistil, že stačí jeden energetický nápoj mesačne, aby sa zvýšilo riziko problémov so spánkom. Iné štúdie zas uvádzajú, že u detí a mladých ľudí, ktorí pravidelne konzumujú energetické nápoje, sa zvyšuje riziko samovražedných myšlienok. Jedna z nich poukázala aj na priamu súvislosť medzi nadmernou konzumáciou a pravdepodobnosťou výskytu závažných zdravotných rizík, ktoré postihujú srdce, nervový systém, pečeň a obličky.

Viac o téme: KofeínZástava srdcaTaurínEnergetické nápoje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu