Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Muž 50 rokov netušil, že má v garáži hotový poklad: Desať diel svetoznámeho umelca! Neuveríte, za čo ich kúpil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - V londýnskej garáži boli objavené zabudnuté diela Salvadora Dalího a Thea Tobiasseho. Vzácna zbierka bola nájdená v nehnuteľnosti na Berkeley Square v Mayfair, kde boli diela ukryté zhruba 50 rokov.

V londýnskej garáži bolo objavených desať kusov litografií vytvorených a podpísaných španielskym surrealistom Salvadorom Dalí. Zbierka zároveň obsahovala aj päť litografií francúzskeho maliara, rytca, ilustrátora a sochára Thea Tobiasseho. Ukázalo sa, že diela boli zakúpené v 70. rokoch minulého storočia za približne 500 libier (594 eur) a potom sa stratili v neporiadku garáže v centre Londýna.

Majiteľ nehnuteľnosti sa obrátil na zástupcu riaditeľa aukčného domu Hansons Richmond, Chrisa Kirkhama, so žiadosťou, aby diela ocenil. „Pozvali ma, aby som posúdil nejaké starožitnosti v dome klienta. Počas návštevy ma predávajúci vzal do svojej garáže a vynoril sa tam poklad surrealistických litografií. Boli tam zastrčené a zabudnuté asi 50 rokov. Bol to celkom surrealistický pocit. Nikdy neviete, čo objavíte pri bežnej návšteve domu,“ spomína odborník, uvádza denník The Telegraph.

Dalí sa narodil v Katalánsku v roku 1904 a stal sa vedúcou osobnosťou surrealistického hnutia, ktoré sa snažilo vizualizovať podvedomie a vytvárať snové a bizarné obrazy. V roku 2011 bol jeho Portrét Paula Eluarda vydražený za 13 miliónov libier (15,45 miliónov eur), čím sa stal najdrahšie predaným Dalího obrazom.

Viac o téme: GarážLitografiaSalvador DalíObraz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu