Sobota14. september 2024, meniny má Ľudomil, Radka, zajtra Jolana

Astronaut jediným VIDEOM vyvrátil teóriu o plochej Zemi: Toto je nepopierateľný dôkaz, veď pozrite sami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Mýtus, že žijeme na plochom svete, ktorý má tvar stola, pretrváva už celé stáročia. Mylné predstavy o tom, ako naša planéta vyzerá, boli pred stáročiami rozšírenejšie, avšak ani v dobe, ktorá sa vyznačuje informačným preťažením, sme sa stále nedokázali preniesť cez argumenty o plochej Zemi. Nedávne video NASA astronauta však prináša nepopierateľný dôkaz o opaku.

Všeobecný poznatok o tom, že Zem je guľatá, je súčasťou našich základných vedomostí už tisíce rokov. Napriek rozšíreným mylným predstavám o 2D mapách a cieľoch Krištofa Kolumba si ľudia uvedomovali, že žijeme na planéte guľového tvaru už od helénskych čias, pričom grécky filozof Pytagoras o tom špekuloval ešte pred svojou smrťou v roku 495 pred Kristom. Aj dnes však niektorí tvrdia, že táto teória je mylná a že naša planéta je v skutočnosti plochá. Astronaut z NASA nedávno publikoval video, ktoré je nepopierateľným dôkazom o tom, že naša planéta je skutočne guľatá.

NASA pravidelne zdieľa fotografie a videá Zeme z vesmíru aj prostredníctvom svojich účtov na Instagrame Medzinárodnej vesmírnej stanice a NASA Earth. Prečo však niektorí ľudia stále veria, že Zem je plochá? Jedným z najjednoduchších vysvetlení sú konšpiračné teórie. Moderné názory na plochú Zem však siahajú až do 19. storočia k vynálezcovi Samuelovi Rowbothamovi, ktorý tvrdil, že jeho teória zetetickej astronómie dokazuje, že naša planéta je plochý disk sústredený okolo severného pólu. S jeho myšlienkami sa neskôr stotožnili významní vyznávači plochej Zeme tej doby, ako napríklad William Carpenter. 

Aký je teda najlepší spôsob, ako ľuďom, ktorí sú stále presvedčení o plochosti Zeme vysvetliť, že táto teória je mylná? Astrofyzik zo State University of New York Paul M. Sutter tvrdí, že moderná viera v plochú Zem pramení z nedostatku dôvery voči vedcom a odborníkom. „Ak sa teda budete rozprávať s vyznávačmi plochej Zeme, vynechajte dôkazy a argumenty a spýtajte sa sami seba, ako si u nich môžete vybudovať dôveru,“ uviedol Sutter pre portál Space.com.

Viac o téme: AstronautKonšpiračná teóriaZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu