Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Najstaršie ženy na svete odhalili svoje tajomstvá dlhovekosti: Vďaka TÝMTO trikom sa dožili aj 116 rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA - Na svete je veľa ľudí, ktorí sa dožili viac ako 110 rokov. Spája ich len jedno: všetko sú ženy. Ich recepty na dlhovekosť sú veľmi odlišné a zahŕňajú rôzne rituály a činnosti od nezvyčajného koníčka, cez konzumáciu štiav, vieru v Boha, až po pravidelné cvičenie alebo hranie obľúbenie kartovej hry.

Začiatkom tohto týždňa zomrela najstaršia osoba na svete, 117-ročná Španielka Maria Branyas Moreraová. Narodila sa v roku 1907, takže prežila potopenie Titanicu, dve svetové vojny či kubánsku krízu. Po jej odchode prešiel titul najstaršej ženy na svete na 116-ročnú Tomiko Itookaovú z Japonska. Vedci sa často zamýšľali nad tým, čo umožňuje ľuďom ako Maria a Tomiko žiť takto dlho. Niektorí dokonca robili na starších ľuďoch testy, aby zistili tajomstvo ich dlhovekosti. Aké sú teda triky, ktoré používajú najstarší ľudia na svete?

Najstaršie ženy na svete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Tomiko Itookaová

Tomiko, ktorá má dnes 116 rokov, sa narodila v roku 1908 v meste Osaka ako druhé z troch detí, vydala sa ako 20-ročná. Počas druhej svetovej vojny pracovala v textilnej továrni a zároveň sa starala o svoje štyri deti. Jej manžel zomrel v roku 1979 a odvtedy sa táto superstarká venuje horolezectvu, čiže koníčku, ktorý nie je pre ženy v jej vekovej kategórii veľmi rozšírený. Zdolala hory Nijo a Ontake, z ktorých druhá má nadmorskú výšku 3 000 metrov, informuje portál Euronews. Vo veku sto rokov dokázala zdolať takmer 12 000 schodov na vrchol slávnej svätyne Ashiya v Kjóte. Samozrejme, že to zvládla bez palice.

Inah Canabarro Lucasová

Inah Canabarro Lucasová alebo sestra Inah, je druhá najstaršia žena na svete a zároveň najstaršia mníška na svete. Dodnes pracuje v cirkvi a ďakuje Bohu za svoj dlhý život, informuje agentúru CNA. K svojim 110. narodeninám dostala aj blahoželanie od pápeža Františka. Je neuveriteľné, že táto 116-ročná žena sa minulý rok vyliečila z Covidu, čím sa stala jednou z najstarších ľudí, ktorí prežili túto chorobu. Okrem oddanosti Bohu je o sestre Inah známe, že miluje matematiku a je vnučkou legendárneho brazílskeho generála.

Elizabeth Francisová

Najstarším človekom v Amerike je Elizabeth Francisová. Narodila sa 25. júla 1909, čiže dnes má 115 rokov. Kedysi viedla obľúbenú kaviareň a mala 54 rokov, keď Martin Luther King predniesol svoj slávny prejav „Mám sen“. Žila v susedstve svojej sestry Berthy Johnsonovej, ktorá sa dožila 106 rokov, čím sa stali jednou z najstarších súrodeneckých dvojíc. Je nadšená kresťanka, nikdy nefajčila a tvrdí, že si udržiava zdravie konzumáciou zeleniny vypestovanej vo vlastnej záhrade, píše denník Washington Post.

Ethel Caterhamová

Najstaršia Britka Ethel Caterhamová má 115 rokov a narodila sa počas vlády Eduarda VII. Trochu cestovala a počas svojho dlhého života trávila istý čas v Indii, Hongkongu a na Gibraltári. Teraz žije v opatrovateľskom dome v Surrey. Keď bola v Hongkongu, založila škôlku pre miestne deti, učila ich hry a piesne a pomáhala im učiť sa angličtinu. Ešte donedávna vášnivo hrala bridž. Niektorí ľudia tvrdia, že táto hra založená na trikoch, je dobrá na udržanie duševnej bystrosti. Pre BBC povedala, že jej tajomstvom dlhovekosti je nikdy sa s nikým nehádať. „Počúvam a robím to, čo ma baví,“ dodala.

Okagi Hayashiová

Okagi sa narodila v septembri 1909 a je druhou Japonkou v našom zozname najstarších ľudí na svete. Táto 114-ročná žena je známa ako majsterka kaligrafie a svoje dobré zdravie pripisuje každodennému pitiu tej iste domácej zeleninovej šťavy. K jej dlhovekosti prispelo aj záhradkárčenie a pravidelné cvičenie, informuje portál Gerontology.

Viac o téme: TrikyDlhovekosťNajstaršia žena na svete
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu