Nedeľa15. september 2024, meniny má Jolana, zajtra Ľudmila

Lekárnik varuje pred užívaním populárneho bylinného doplnku: Znižuje účinnosť TÝCHTO liekov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RHODE ISLAND – Mnoho ľudí pravidelne užíva bylinné doplnky v snahe o neinvazívne posilnenie celkového zdravia. Ako ale upozornil lekárnik v príspevku na TikToku, jednému takémuto doplnku by ste sa bez predošlej konzultácie s lekárom mali radšej vyhnúť. Má totiž množstvo nepriaznivých účinkov.

Lekárnik z Rhode Island Ethan Melillo nazýva ľubovník bodkovaný – bylinný doplnok, ktorý používali už obyvatelia starovekého Grécka a ktorý sa teraz používa na liečbu miernej až stredne ťažkej depresie – najhorším doplnkom, ktorý môžete užívať, ak užívate iné lieky. „Úprimne povedané, ak vám niekto povie, aby ste to užili, myslím, že vás naozaj nemá rád,“ ​​povedal Melillo vo videu, ktoré publikoval na TikToku. „Tento prírodný doplnok interaguje takmer so všetkým,“ dodal. Mayo Clinic uvádza takmer dva tucty typov potenciálne škodlivých interakcií ľubovníka bodkovaného. V kombinácii s antihistaminikami môže spôsobiť nahromadenie lieku v tele, s narkotikami zase môže zvýšiť ospalosť a spolu s antikoncepciou môže znížiť jej účinnosť.

Výskumníci z Wake Forest Baptist Medical Center v Severnej Karolíne uviedli, že ľubovník bodkovaný môže znížiť koncentráciu riedidiel krvi, chemoterapie proti rakovine a liekov na krvný tlak. Tím zistil, že kombinácie ľubovníka sú potenciálne nebezpečné v 28 percentách prípadov, ktoré skúmal od roku 1993 do roku 2010. Vedci tvrdia, že interakcie s liekom môžu spôsobiť serotonínový syndróm, čo je stav, keď sa v tele nahromadia vysoké, možno smrteľné hladiny chemického serotonínu, srdcové choroby z menej účinných liekov na krvný tlak alebo neplánované tehotenstvo v dôsledku zlyhania antikoncepcie.

Melillo poukázal na to, že Francúzsko dokonca zakázalo používanie ľubovníkových produktov z dôvodu obáv zo spomínaných interakcií. „Chcem podotknúť, že ak liek užívate na depresiu, neprestávajte s tým,“ povedal Melillo. „Ale chcem, aby ste sa porozprávali so svojím lekárom, ak tento doplnok chcete aj naďalej užívať,“ upozornil. Ľubovník bodkovaný sa stal populárnym výživovým doplnkom čiastočne preto, že podľa mnohých má menej vedľajších účinkov ako antidepresíva na predpis. Zdá sa napríklad, že ľubovník bodkovaný nespôsobuje stratu libida, čo je bežný vedľajší účinok antidepresív.

Lekárnik varuje pred užívaním
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Žltokvetá rastlina, ktorá má antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové vlastnosti, môže byť nápomocná aj pri liečbe PMS, symptómov menopauzy, sezónnych afektívnych porúch a rán. Predstavitelia integrovaného systému zdravotnej starostlivosti Mount Sinai preto tvrdia, že by ste sa pred užitím ľubovníka mali porozprávať so svojím lekárom, najmä ak užívate lieky.

Viac o téme: VitamínyDepresiaLiekyĽubovník bodkovanýBylinný doplnok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu