Streda11. september 2024, meniny má Bystrík, zajtra Mária, Mia

Lekárovo VIDEO ukazuje málo známy príznak dehydratácie: Akoby ste v nohe mali mimozemšťana! Strašidelné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SEVERNÁ KAROLÍNA – Hydratácia je dôležitá po celý rok, no najmä v horúcich mesiacoch je potrebné dbať na pitný režim. V opačnom prípade môžete zažiť hrôzostrašný príznak dehydratácie, o ktorom mnoho ľudí netuší. Vo videu na YouTube ho demonštroval anesteziológ.

Pocit závratu, sucho v ústach a tmavožlté močenie sú príznaky dehydratácie, ktoré pozná snáď každý. Lekár však nedávno varoval pred nevzhľadným príznakom, ktorý sa môže objaviť na nohách, ak nepijete dostatok vody, ale aj v prípade, že neprijímate dostatok životne dôležitých živín, ako je horčík. Paul Wischmeyer, anesteziológ z Duke University Hospital v Severnej Karolíne, zdieľal šokujúce video toho, čo vyzerá ako mimozemské stvorenie krútiace sa v niečej nohe. Vo videu vidno pacientovo lýtko, ktoré akoby zvnútra niečo zvieralo. Podľa Wischmeyera išlo o vážny svalový kŕč.

„Kŕč v nohách je epizóda náhlej bolesti svalov spôsobená nedobrovoľným a násilným stiahnutím (skrátením) tohto svalu, ktorý sa neuvoľňuje. Video ukazuje viditeľné a hmatateľné stvrdnutie postihnutého svalu,“ uviedol lekár. „Väčšina kŕčov sa vyskytuje v lýtkových svaloch a menej často v chodidlách a stehnách a môžu trvať od niekoľkých sekúnd až po 10 až 15 minút. Sú extrémne časté a môžu byť veľmi frustrujúce pre pacienta aj lekára, čiastočne preto, že väčšina prípadov kŕčov v nohách je idiopatických (z neznámej príčiny,“ dodal.

V niektorých prípadoch môžu byť kŕče v nohách spôsobené nedostatočným pitím vody a nízkou hladinou horčíka. „Nízky obsah horčíka môže spôsobiť svalové kŕče, preto sa vyhýbajte dehydratácii a udržujte si hladinu horčíka,“ upozornil Wischmeyer. Našťastie, kŕče v nohách sú zvyčajne neškodné. Prostredníctvom kŕčov sa však môžu hlásiť aj iné poruchy, ako je napríklad tetánia, myalgia či syndróm nepokojných nôh. Možnými príčinami kŕčov je aj starnutie, prílišné namáhanie svalov počas cvičenia, tehotenstvo, užívanie niektorých liekov či ochorenie pečene spôsobené nadmerným pitím alkoholu.

Lekárovo VIDEO ukazuje málo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa britskej Národnej zdravotníckej služby (NHS) sa kŕčom môžete vyhnúť pravidelným naťahovaním lýtok, ale aj masírovaním. Ak však kŕče v nohách rušia váš spánok, máte znecitlivené alebo opuchnuté nohy alebo máte kŕče, ktoré trvajú dlhšie ako 10 minút, navštívte svojho praktického lekára. 

Viac o téme: KŕčeDehydratáciaMagnézium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu