Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Partia mužov pila alkohol na verejnosti: Netušili, že porušili islamské právo! Nasledoval brutálny trest

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SUMATRA - Kým film „Vo štvorici po opici“ vyvoláva úsmev na tvárach, štvorici mužov, ktorí popíjali na indonézskom ostrove Sumatra v provincii Aceh, veľmi do smiechu nebolo. Porušili totiž islamské právo šaría, za čo ich odsúdili na pomerne brutálny trest. V tejto lokalite nejde o nič nezvyčajné a medzi tresty za takéto porušenie patrí bitka palicou, pokuty a dokonca aj väzenie.

Aceh je jedinou provinciou v Indonézii, ktorá zaviedla právo šaría. Medzi jeho porušenia patria napríklad hazardné hry, pitie alkoholu, lesbické, homosexuálne a bisexuálne vzťahy a sex mimo manželstva. Tresty zahŕňajú bitie palicou, pokuty a väzenie. V roku 2009 sa objavili právne návrhy, aby sa povolilo aj kameňovanie, ale vtedajší guvernér ich vetoval. Úrady sa iba nedávno zaoberali prípadom štyroch mužov potrestaných v hlavnom meste provincie Banda Aceh. Odsúdení boli na 19 až 42 rán bičom za pitie alkoholu, ktoré sa v práve šaría nazýva „khamar“, informuje denník Daily Mail.

Partia mužov pila alkohol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Na výkon trestu dohliadal policajt s mikrofónom. Mužov priviedli do stredu miestnosti, aby si sadli na modrý koberec so sklonenými hlavami a potom postupne každý z nich dostal svoj trest. Exekútor známy ako „algojo“ zahalený v hnedom rúchu udieral odsúdencov drevenou palicou po chrbtoch uprostred bielej, kachličkami vydláždenej miestnosti pred očami úradníkov islamského súdu. Dvaja z odsúdených boli oblečení v bielych tunikách, zatiaľ čo ďalší dvaja mali na sebe červené zvršky s potlačou okresnej prokuratúry. 

Traja muži, ktorí dostali 42 rán palicou, boli v miestnej tlači uvedení ako M. Fais Akbar, Aulia Syahputra a Yusdi. Štvrtý, Cukri Ramadhan, dostal 19 rán. Pred vynesením trestu sa odsúdenci podrobili zdravotnej prehliadke. Vykonal ju tím zdravotníkov, ktorý vyhodnotil, že všetci sú schopní absolvovať trest. Jeden z mužov sa po desiatich ranách sťažoval na bolesti. Zdravotníci následne skontrolovali jeho stav, dali mu napiť a trest pokračoval. „Dnes bol ukončený výkon trestu palicovania pre štyri osoby odsúdené za porušenie khamaru,“ uviedol vedúci okresnej prokuratúry v Banda Aceh. 

Partia mužov pila alkohol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Profimedia)

Zástancovia islamského trestného práva tvrdia, že takéto tresty sú legálne v rámci autonómie, ktorá je udelená provincii Aceh. Kritici vyzvali úrady, aby zrušili trest a zároveň namietali proti kriminalizácii sexu mimo manželstva a homosexuality. Organizácia Amnesty International vyzvala región, aby zastavil praktiky telesných trestov pre homosexuálov a poukázala na to, že v roku 2015 ich bolo vykonaných 108. V roku 2016 kleslo toto číslo stovku. Predstavitelia organizácie uviedli, že právo šaría sa po prvý raz uplatnilo na nemoslimov v roku 2016, keď bola za predaj alkoholu odsúdená na 28 rán istá kresťanka. V roku 2022 dostala jedna žena sto rán bičom za cudzoložstvo, zatiaľ čo muža, s ktorým mala pomer, potrestali iba 15 ranami.

Viac o téme: TrestIndonéziaŠáriaIslamské právo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu