Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

V strede Zeme sa posledné dve desaťročia deje niečo zvláštne: Odborník načrtol strašidelný následok!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JUŽNÁ KAROLÍNA – Podľa novej štúdie sa zemské jadro za posledné dve desaťročia spomalilo, čo by mohlo mať merateľný vplyv na našu planétu. Zatiaľ je však podľa odborníkov pomerne ťažké odhadnúť, aké dôsledky môže mať tento prekvapivý fenomén.

Vedci z Univerzity v Južnej Kalifornii uviedli, že nové dôkazy dokazujú, že vnútorné jadro Zeme – pevná železno-niklová guľa veľkosti Mesiaca v strede planéty – od roku 2010 znižuje svoju rýchlosť. „Keď som prvýkrát videl seizmogramy, ktoré naznačovali túto zmenu, bol som zarazený,“ povedal profesor vied o Zemi John Vidale. Vnútorné jadro sa podľa odborníkov z Univerzity v Južnej Kalifornii po prvýkrát za mnoho desaťročí spomalilo. „Predpokladá sa, že vnútorné jadro sa voči povrchu planéty obrátilo v dôsledku toho, že sa po prvýkrát za približne 40 rokov pohybuje o niečo pomalšie namiesto rýchlejšieho pohybu ako zemský plášť,“ uviedli predstavitelia univerzity vo svojej správe.

V strede Zeme sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vidale priblížil, že spomalenie rýchlosti vnútorného jadra je spôsobené rozrušovaním tekutého železného vonkajšieho jadra, ktoré vytvára magnetické pole Zeme, ako aj gravitačnými ťahmi z hustých oblastí nadložného skalnatého plášťa. O dôsledkoch týchto zistení však zatiaľ možno len špekulovať, uviedli vedci. 

Vidale dodal, že spätný pohyb vnútorného jadra môže zmeniť dĺžku dňa – ale len o zlomky sekundy. „Je veľmi ťažké si to všimnúť, rádovo tisícina sekundy, takmer sa to stráca v hluku burácajúcich oceánov a atmosféry,“ prezradil. Vedci z Univerzity v Južnej Kalifornii teraz dúfajú, že sa im podarí presne zistiť, prečo sa vnútorné jadro posúva. „Tanec vnútorného jadra môže byť ešte živší, ako doteraz vieme,“ uzavrel Vidale.

Viac o téme: ZemZemské jadro
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu