Nedeľa30. jún 2024, meniny má Melánia, zajtra Diana

Vedci konečne zistili, prečo sa niektorí nikdy nenakazili Covidom: Nie je za tým žiadna vakcína, ale toto!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Nechali by ste sa dobrovoľne nakaziť vírusom, ktorý spôsobuje COVID-19? Väčšina by pravdepodobne odpovedala nie, ale tridsaťšesť zdravých ľudí súhlasilo, že to urobia v rámci štúdie. Vďaka tomu vedci odhalili doposiaľ neznámu zvláštnosť imunitného systému, ktorá niektorým umožňuje zbaviť sa vírusu skôr, ako zasiahne organizmus.

Vieme už, že skúsenosti ľudí s COVID-19 sú veľmi rozdielne. U niektorých sa prejavili závažné symptómy, kým iní nepociťovali žiadne príznaky. Štúdia UK COVID-19 Human Challenge, ktorú viedla Imperial College London, sa začala už na začiatku pandémie a jej cieľom bolo presne zachytiť, čo sa deje v organizme zasiahnutým vírusom. Tridsaťšesť zdravých dospelých osôb, ktoré neboli predtým vystavené tomuto ochoreniu (a predtým, ako boli k dispozícii vakcíny), sa prihlásilo na úmyselné nakazenie vírusom SARS-CoV-2 cez nos, pričom 16 z nich skúmali podrobnejšie. Odborníci vykonali základné testy ich imunitných funkcií pred infekciou a potom pokračovali aj po nej spolu s odberom vzoriek krvi a nosovej sliznice. Výskumníkom sa tak podarilo získať údaje z viac ako 600 000 jednotlivých buniek účastníkov.

Vedci konečne zistili, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Tento bohatý súbor údajov odhalil imunitné reakcie, ktoré pri COVID-19 experti nikdy predtým nepozorovali. „Toto bola jedinečná príležitosť zistiť, ako vyzerajú imunitné reakcie pri stretnutí s novým patogénom u dospelých bez predchádzajúcej anamnézy COVID-19, v prostredí, kde bolo možné kontrolovať faktory, ako je čas infekcie a komorbidity,“ uviedol vo vyhlásení spoluautor prvého článku Rik Lindeboom. U šiestich zo skupiny 16 osôb sa vyvinula infekcia COVID-19 s miernymi príznakmi a niekoľkými pozitívnymi testami na ochorenie. U troch ďalších sa vyskytlo to, čo vedci klasifikovali ako prechodnú infekciu, s hranične pozitívnymi testami PCR v rôznych obdobiach štúdie. Zvyšných sedem osôb však zostalo PCR negatívnych aj po tom, čo im bol COVID-19 doslova strčený pod nos.

Analýza údajov odhalila, že ich vrodený imunitný systém spočiatku reagoval na vírus, čo viedlo autorov k označeniu týchto prípadov ako abortívne infekcie. Nemali špecifickú reakciu vedenú protilátkami, ako by sa dalo očakávať napríklad od niekoho, kto bol očkovaný proti COVID-19, ale ich vrodená imunitná odpoveď bola taká dobrá, že odstránila vírus skôr, ako sa stihli prejaviť akékoľvek príznaky. Pri hlbšom skúmaní vedci identifikovali gén s názvom HLA-DQA2, ktorý bol aktívny v určitých imunitných bunkách v krvi a nose u ľudí s abortívnymi infekciami. Predchádzajúci výskum naznačil, že proteín HLA-DQA2 môže byť spojený s miernejším ochorením COVID-19, takže je možné, že ide o kľúčový faktor, prečo niektorí ľudia po celý čas vírusu unikali.

Vedci konečne zistili, prečo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Naopak, u ľudí, u ktorých sa vyvinul symptomatický COVID-19, sa prejavila rýchla imunitná odpoveď v krvi, ale nie v samotných nosových tkanivách, čo umožnilo vírusu usadiť sa tam. „Tieto zistenia vrhajú nové svetlo na skoré udalosti, ktoré buď umožňujú vírusu uchytiť sa, alebo ho rýchlo odstrániť ešte pred vznikom príznakov,“ povedal hlavný autor Marko Nikolić. „Teraz oveľa lepšie chápeme celú škálu imunitných reakcií, čo by mohlo byť základom pre vývoj potenciálnej liečby a vakcín, ktoré by napodobňovali tieto prirodzené ochranné reakcie,“ dodal. Ako vysvetlila vedúca autorka Sarah Teichmannová, výsledky by nám mohli pomôcť aj pri reakcii na koronavírusy v budúcnosti.

Viac o téme: VírusCovid-19Imunitná reakcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu