Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Klimatickí aktivisti si zobrali na paškál starovekú pamiatku: Postriekali ju farbou! Dramatické VIDEO

(Zdroj: X/ST0NEHENGE)

SALISBURY – Klimatickí aktivisti opäť zasahovali. Tentokrát postriekali historickú pamiatku Stonehenge oranžovou farbou. Chceli tak vyzvať budúcu britskú vládu, aby sa zaviazala k postupnému vyraďovaniu fosílnych palív do roku 2030. Dvaja aktivisti, ktorí sú za tento akt zodpovední, skončili v putách.

Historický kamenný kruh vo Wiltshire bol podľa protestnej skupiny Just Stop Oil postriekaný dnes okolo poludnia. K incidentu došlo iba deň predtým, ako sa v oblasti zhromaždia tisíce ľudí na oslavu letného slnovratu. Video, ktoré koluje na sociálnych sieťach, zachytáva dvoch aktivistov v bielych tričkách s logom Just Stop Oil, ako bežia k monolitom a striekajú na ne oranžovú farbu. Aktivistov sa pokúšali zastaviť okolití svedkovia. Demonštranti sa následne posadili so skríženými nohami na trávu.

Hovorca britskej aktivistickej skupiny Just Stop Oil podľa portálu Sky News povedal: „Musíme sa spojiť, aby sme bránili ľudstvo, inak riskujeme všetko. Preto spoločnosť Just Stop Oil požaduje, aby naša ďalšia vláda podpísala právne záväznú zmluvu o postupnom vyradení fosílnych palív do roku 2030.“ Dvaja demonštranti zapojení do incidentu uviedli, že sprej je zložený z pomarančovej kukuričnej múky, ktorú ľahko zmyje dážď, informuje webová stránka skupiny.

K prípadu sa vyjadrila aj polícia vo Wiltshire. Muži zákona potvrdili, že zatkli dvoch ľudí pre podozrenie z poškodenia starovekej pamiatky. Hovorkyňa English Heritage, britského riadiaceho orgánu chránených území, opísala incident ako mimoriadne znepokojujúci a uviedla, že rozsah škôd je aktuálne predmetom vyšetrovania. Dodala však, že Stonehenge zostáva otvorený pre verejnosť.

Viac o téme: VandalizmusStonehengeKlimatickí aktivisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu