Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

UNESCO chce zaradiť Stonehenge na zoznam ohrozených pamiatok

Stonehenge Zobraziť galériu (2)
Stonehenge (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) odporúča pridať známu prehistoricku lokalitu Stonehenge v Anglicku na zoznam ohrozeného svetového dedičstva. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP, ktorá podotkla, že takýto krok by bol považovaný za hanbu pre Londýn.

Stonehenge sa ocitol v centre pozornosti UNESCO kvôli plánom britskej vlády postaviť v jeho blízkosti cestný tunel.V písomnom rozhodnutí, s ktorým sa agentúra AFP oboznámila, Výbor UNESCO pre svetové dedičstvo odporučil, aby bol Stonehenge zapísaný na zoznam ohrozených pamiatok "s cieľom mobilizovať medzinárodnú podporu".Rozhodnutie o preradení Stonhengeu budú musieť odhlasovať členské štáty Výboru pre svetové dedičstvo na svojom júlovom stretnutí v Naí Dillí. Nemenovaný diplomat však pre AFP uviedol, že dané rozhodnutie bude pravdepodobne schválené.

Stonehenge
Zobraziť galériu (2)
Stonehenge  (Zdroj: Getty Images)

Stonehenge má štatút svetového dedičstva UNESCO od roku 1986. Zaradenie niektorej z pamiatok z tohto zoznamu medzi ohrozené pamätihodnosti niektoré krajiny vnímajú ako dehonestáciu.Výstavbu kontroverzného cestného tunela neďaleko Stonehenge schválila britská vláda vlani v júli - napriek snahám aktivistov zastaviť tento projekt v hodnote 1,7 miliardy libier i napriek protestom a varovaniam Výboru pre svetové dedičstvo opakovaným od roku 2017.Plánovaný tunel má zmierniť zápchy na existujúcej hlavnej ceste do juhozápadného Anglicka, ktorá je obzvlášť vyťažená počas vrcholných dovolenkových období. Odborníci však varovali pred trvalým a nezvratným poškodením oblasti.

Proti tunelu protestovali aj novodobí "druidi" - sympatizanti hnutí s kultúrnym, ezoterickým i novopohanským zameraním. Miesto, na ktorom Stonehenge stojí, totiž považujú za posvätné a oslavujú tam letný a zimný slnovrat - najdlhší a najkratší deň v roku.Zaradenie pamiatky na zoznam svetového kultúrneho dedičstva je pre danú krajinou prestížnou záležitosťou; môže viesť k rozvoju turizmu, ale prestížny titul je spojený s povinnosťou chrániť danú lokalitu.Pokiaľ ide o Britániu, dokom prístavného mesta Liverpool na severozápade Anglicka bol tento titul odobraný v roku 2021 po tom, čo experti UNESCO dospeli k záveru, že developerské projekty v meste si vybrali príliš veľkú daň.

Viac o téme: PamiatkyOSNUNESCOStonehenge
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu