Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Lekár upozorňuje na bizarný príznak po vypití kávy: Ak na jazyku spozorujete TOTO, kávu už nepite!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FLORIDA - Lekár Anis Khalaf vo svojom videu na TikToku tvrdí, že malá zmena na jazyku vám môže naznačiť, že by ste nemali piť kávu. Ide vraj o príznak, na ktorý upozorňuje stará čínska medicína. Ak sa vám nepozdáva farba alebo štruktúra vášho jazyka, nemali by ste to podceňovať.

Pre mnohých je ranná šálka kávy základom nového dňa. Lekár Anis Khalaf však poukazuje na nebezpečenstvo príznaku, ktorý môžete spozorovať na povrchu jazyka. A pokiaľ ho spozorujete, na pitie tohto nápoja radšej zabudnite. „Viete, či by ste mali piť kávu?" opýtal sa svojich sledovateľov na TikToku. „Ak chcete poznať odpoveď, musíte vyplaziť jazyk. Prejdite k zrkadlu a urobte malý test, aby ste to zistili. Ak máte na jazyku veľa prasklín s hrubým žltým povlakom, pravdepodobne by ste nemali piť kávu," vysvetlil. Doktor tvrdí, že tieto príznaky signalizujú nerovnováhu v tele, ktorú môže kofeínový nápoj iba zhoršiť. Odvolával sa pritom na jav, ktorý je v čínskej medicíne známy ako „nedostatok jin". „Ide o nedostatok jin s teplom a vlhkosťou, čo v podstate znamená nedostatok tekutín alebo chladu, ktorý preberá teplo," uviedol.

@acupuncturefit Ever considered what your morning cup of coffee does from a Traditional Chinese Medicine perspective? Join Dr. Anis as he explores the intriguing effects of coffee on your body according to TCM. Learn why coffee might be beneficial for some body types and potentially harmful for others, depending on your individual balance of yin and yang. Discover the thermal nature of coffee and how it interacts with the energy channels in your body #oralhealth #didyouknow #healthtips #dranis #coffee ♬ Smalltown Boy - Bronski Beat

Doktor Lawrence Cunningham zo zdravotníckeho zariadenia UK Care Guide podľa portálu Yahoo News vysvetlil, že ide o telesnú nerovnováhu, pri ktorej sú vyčerpané vyživujúce aspekty, čo vedie k nepokoju a iným nepríjemným príznakom. Keďže káva je prirodzene zahrievacím stimulantom, dokáže tieto príznaky zintenzívniť. Lekár zároveň uvádza, že pitie tohto nápoja nie je vždy príčinou žltnutia jazyka. „Podľa mojich skúseností, hrubý žltý povlak na jazyku vo všeobecnosti skôr poukazuje na nerovnováhu v tráviacom systéme organizmu, ako na špecifickú averziu voči káve," povedal. „Môže byť spôsobený celým radom faktorov, ako je zlá ústna hygiena, dehydratácia alebo prítomnosť baktérií a kvasiniek,“ dodal.

Hoci samotná káva zvyčajne nie je jeho priamou príčinou, môže zhoršiť podmienky, ktoré vedú k jeho vzniku. Káva je kyslá a mení rovnováhu pH v ústach, čo prispieva k množeniu baktérií a kvasiniek a spôsobuje povlak. Okrem tohto príznaku existujú aj iné, ktoré naznačujú, že pitie kávy má negatívny vplyv na váš organizmus. Najčastejšie ide o žalúdočné ťažkosti a reflux. Lekár pokračoval: „S nadmerným príjmom kávy môžu niekedy súvisieť aj časté bolesti hlavy alebo migrény, najmä ak počas dňa konzumuje veľké množstvo." Ak vás znepokojuje farba alebo štruktúra jazyka, radšej by ste mali navštíviť praktického lekára.

Viac o téme: KávaLekárJazyk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu