Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

K Zemi smeruje ďalšia silná slnečná búrka: Už v TENTO deň nás čaká... Snáď sa zlá predpoveď nenaplní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Slnečná škvrna zodpovedná za najsilnejšiu magnetickú búrku, akú sme videli za posledné dve desaťročia, sa tento týždeň vracia. Znamená to, že by sme mohli potenciálne zažiť výpadky prúdu, ale aj príjemné nebeské prekvapenie.

Škvrna s názvom AR3664 už predtým priniesla slnečnú erupciu, ktorá vybuchla z juhovýchodnej časti Slnka, informoval portál Spaceweather.com. Tento konkrétny slnečný výbuch bol triedy X2.8 – najvýkonnejšia odroda, ktorú je Slnko schopné produkovať – čo z neho robí jednu z najintenzívnejších slnečných udalostí za posledné roky. Udalosť prerušila krátkovlnné rádio a spustila výron koronálnej hmoty, pri ktorej plazma a magnetické častice explodovali zo slnečného povrchu.

Ako už bolo povedané, nie sme úplne v bezpečí pred týmto geomagnetickým šrapnelom. Keď bola AR3664 začiatkom tohto mesiaca otočená k Zemi, vytvorila slnečnú búrku s hodnotením G5 – najvyššou úrovňou na škále geomagnetických búrok. Teraz, keď sa slnečná škvrna opäť otočí smerom k nám – počas novu 6. júna bude úplne otočená k Zemi – by mohla vyvolať ďalšiu medzihviezdnu búrku, ak by častice naďalej vybuchovali z povrchu planéty.

Podľa Národného úradu pre oceán a atmosféru však geomagnetické projektily uvoľnené zo Slnka tento týždeň nezasiahnu Zem, pretože sú príliš ďaleko, informuje denník New York Post. Čo je však zaujímavejšie, v tomto období bude veľmi pravdepodobné, že sa na oblohe opäť objavia polárne žiary, informoval Ryan French, solárny fyzik z National Solar Observatory v Boulder v Colorade, v príspevku na sociálnej sieti X. Ak sa vyskytnú, najviac ich bude vidieť v noci pred a po 6. júni.

Viac o téme: SlnkoSlnečná škvrnaSlnečná erupciaMagnetická búrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu