Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čo sa stane, keď ste darcom kože s tetovaniami? Vaše umelecké dielo skončí... To je sila!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Vďaka darovaniu orgánov sa lekárom po celom svete darí zachraňovať životy ľudí. Možno ste sa však zamýšľali nad tým, čo v prípade darcovstva tkanív, ako je koža, a tetovaní. Znamená to, že ak darujete svoju potetovanú kožu niekomu inému, bude vaše tetovanie nosiť celý život?

Okrem darcovstva orgánov sa môžete prihlásiť aj ako darca tkanív. Musíte súhlasiť s tým, že darujete svoju kožu, kosti a iné časti tela ľuďom, ktorí to potrebujú. Toto tkanivo sa každoročne používa na opravu tiel tisícov ľudí. Ale čo sa dá robiť, ak je vaša koža pokrytá tetovaniami? Môže sa stať, že niekto bude mať na tele kúsok vášho diela. Samozrejme, že by to fungovalo len vtedy, ak by osoba, ktorej sa koža transplantuje, nebola alergická na tetovaciu farbu, píše portál Ladbible. Vždy existuje nebezpečenstvo odmietnutia, keď telo nový prírastok neprijme a ten namiesto toho odumrie.

Čo sa stane, keď
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ak všetko pôjde dobre, potom príjemca kože dostane transplantát a bude mať na sebe vaše tetovanie. Neskôr si ho bude môcť nechať odstrániť laserom. V niektorých častiach sveta môžete dokonca súhlasiť s darovaním svojej potetovanej kože nie zo zdravotných, ale z umeleckých dôvodov. Vo väčšine prípadov sa však transplantácia kože vykonáva s kúskami kože od tej istej osoby, ktorá potrebuje transplantát. Väčšina transplantátov pochádza z iných častí tela, ktoré neboli poškodené. 

Tento postup je známy ako čiastočný alebo delený transplantát kože, ale v závažnejších prípadoch sa môže použiť transplantát kože v celej hrúbke. V tomto prípade sa použije nielen vrchná vrstva kože, ale aj vrstvy pod ňou. Koža na tieto transplantáty zvyčajne pochádza z krku, spoza uší, hornej časti paží a slabín, kde sú vrstvy hrubšie.

Viac o téme: KožaTetovanieDarovanie orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu