Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)
BRATISLAVA - Jeseň je ako stvorená na pečenie sladkých dobrôt. Ak vás omrzeli overené recepty, vyskúšajte týchto päť jednoduchých a lahodných dezertov. Skvelé na nich je najmä to, že ich príprava trvá len dvadsať minút a nepotrebujete žiadne špeciálne ingrediencie.
Ak by ste si radi niečo dobré upiekli, no netušíte čo, máme pre vás riešenie. Vyskúšajte týchto päť jednoduchých a rýchlych receptov, vďaka ktorým vyčaríte lahodné dezerty plné chuti.
Lenivý mille-feuille
(Zdroj: Getty Images)
Ingrediencie
- 375 g mrazeného lístkového cesta, rozmrazeného
- tri lyžice krupicového cukru a trocha cukru navyše na dozdobenie
- 300 ml šľahačky
- 200 g kvalitného vanilkového pudingu
- 250 g jahôd, ošúpaných, ak sú veľké, rozpolených
- 125 g malín
- 125 g čučoriedok
Postup
- Rúru predhrejte na 200°C. Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Čistý pracovný stôl poprášte práškovým cukrom a cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 25 cm x 30 cm. Cesto následne preložte na vystlaný plech, celé popicháte vidličkou a pečte 15 minút alebo kým povrch nezozlatne. Pomocou kuchynskej špachtle otočte cesto a potom ho vráťte do rúry na ďalších 5-6 minút, kým nebude chrumkavé a zlaté. Nechajte mierne vychladnúť na podnose a potom presuňte na servírovací tanier, aby úplne vychladlo.
- Šľahačku vyšľahajte elektrickým mixérom do zhustnutia. Pomaly pridajte puding a šľahajte, kým sa zmes nespojí.
- Smotanovú zmes natrite na vychladnuté pečivo a na vrch poukladajte lesné plody. Pred servírovaním poprášte práškovým cukrom.
Čokoládová torta len pre dospelých
(Zdroj: Getty Images)
Ingrediencie
- 150 g vykôstkovaných sušených sliviek, nahrubo nasekaných
- 80 ml Pedro Ximenez sherry
- 250 g nasekaných sušienok
- 100 g pekanových orechov, nasekaných
- 100 g nesolených pistácií, nasekaných
- 15 (asi 50 g) ľadových čerešní
- 150 g nasekaného nesoleného masla
- 140 g cukrového sirupu
- 500 g tmavej čokolády, nasekanej
- kakao na dozdobenie
Postup
- Začnite s prípravou deň vopred.
- Formu na biskupský chlieb s rozmermi 25 cm x 10 cm vysteľte fóliou.
- Vložte sušené slivky a sherry do malej misky a nechajte odležať na dve - tri hodiny.
- Sušienky, orechy a čerešne zmiešajte v miske. Maslo, sirup a čokoládu vložte do žiaruvzdornej misky umiestnenej nad hrncom s vriacou vodou a jemne miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Odstráňte z tepla.
- Pridajte sušienkovú zmes, sušené slivky a akúkoľvek tekutinu na namáčanie, miešajte, aby sa zmes spojila. Pevne natlačte zmes do formy, aby sa vytlačili vzduchové bubliny, prikryte plastovou fóliou a chlaďte aspoň štyri hodiny, najlepšie cez noc alebo kým stuhne.
- Prevráťte dezert na tanier, poprášte kakaom a nakrájajte na dva centimetre hrubé plátky, aby ste mohli podávať.
Rýchla brioška a jablkové koláče
(Zdroj: Getty Images)
Ingrediencie
- dve malé jablká Granny Smith
- Šťava z jedného citróna
- 8 x 2 cm hrubé plátky briošky
- dve vajcia
- 300 ml mlieka
- pol lyžičky vanilkového extraktu
- dve lyžice práškového cukru
- jedna lyžička mletej škorice
- med
Postup
- Rúru predhrejte na 180°C. Plech vysteľte papierom na pečenie. Jablká ošúpte a zbavte jadierok, nakrájajte na tenké plátky a potom pridajte trochu citrónovej šťavy.
- Pomocou 12-centimetrového kruhového vykrajovača vykrajujte z briošiek kolieska. Zmiešajte vajcia, mlieko a vanilku v miske a potom ponorte briošku do zmesi, aby sa namočila. Preneste na čistú tácku. Plátky jabĺk preložte na briošku a posypte cukrom a škoricou. Takto pripravené cesto môžete nechať odležať na jednu hodinu do chladničky. Keď je pripravené na pečenie, pečte v rúre 20-25 minút dozlatista. Poprášte cukrom a pokvapkajte medom.
Jednoduché čokoládové fondanty
(Zdroj: Getty Images)
Ingrediencie
- štyri čokoládové muffiny z obchodu
- pol šálky (165 g) čokoládovo-orieškovej nátierky (napríklad Nutella)
- kakaový prášok
- pol šálky (75 g) lieskových orechov, opražených, zbavených šupiek, rozpolených
- Šľahačka na servírovanie
Postup
- Rúru predhrejte na 200°C.
- Z každého muffinu odrežte vrchnú časť, aby ste vytvorili rovný povrch, potom odrežte ďalší jeden centimeter hrubý plátok, ktorý použijete ako prikrývku.
- Pomocou lyžičky vydlabte stred a potom muffin naplňte čokoládovou nátierkou. Nasaďte odrezanú časť muffinu a položte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte sedem minút alebo kým sa čokoládová nátierka nezohreje.
- Poprášte kakaom a ihneď podávajte s lieskovými orieškami a smotanou.
Malé jahodové galettes s Chantilly krémom
(Zdroj: Getty Images)
Ingrediencie
- dva pláty mrazeného maslového lístkového cesta, rozmrazeného
- 150 g marcipánu, nakrájaného na tenké plátky
- 400 g jahôd nakrájaných na tenké plátky
- 20 g nesoleného masla, rozpusteného
- jeden a pol lyžice práškového cukru
- tretina šálky (110 g) kvalitného jahodového džemu
- 200 ml šľahačky
- jeden vanilkový lusk, rozpolený
- dve lyžice práškového cukru
Postup
- Rúru predhrejte na 190°C. Veľký plech vysteľte papierom na pečenie.
- Z cesta vyrežte štyri 14-centimetrové kolieska, potom zľahka narežte okraj a položte na plech. Vnútro okraja popichajte vidličkou a na vrch položte marcipán. Chlaďte 15 minút.
- Na marcipán poukladajte jahody. Okraj cesta potrite maslom a potom posypte práškovým cukrom. Pečte 20-25 minút, kým pečivo nie je zlaté a chrumkavé.
- Medzitým dajte džem a dve polievkové lyžice vody do malého hrnca na mierny oheň a varte, kým sa neroztopí a nezohreje. Preceďte, tuhé látky odstráňte.
- Pri príprave Chantilly krému vyšľahajte smotanu, vanilku a práškový cukor elektrickým mixérom, kým sa zmes nespojí.
- Teplé torty potrite džemovou polevou a podávajte s trochou Chantilly krému.