ilustračný obrázok
BRATISLAVA - Vedcom sa podarilo po niekoľkých desaťročiach vypestovať obzvlášť výživný druh ryže.
Americko-indický tím vedcov o tom informoval v odbornom časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry. Skrížením rozšíreného kultivovaného a divo rastúceho druhu sa im podarilo vypestovať ryžu, ktorá má o 18 percent vyšší obsah proteínov ako bežne pestované druhy.
Pre približne polovicu svetovej populácie sú základom potravy obilniny. Vedci z amerického štátu Missouri sa však pokúšali 50 rokov, aby mala vyšší obsah proteínov i ryža. Skrížením napokon vznikol nový druh ryže, ktorý v sebe spája vyšší obsah proteínov a je vhodná na varenie.
Informoval o tom internetový portál n-tv.de.
Pre približne polovicu svetovej populácie sú základom potravy obilniny. Vedci z amerického štátu Missouri sa však pokúšali 50 rokov, aby mala vyšší obsah proteínov i ryža. Skrížením napokon vznikol nový druh ryže, ktorý v sebe spája vyšší obsah proteínov a je vhodná na varenie.
Informoval o tom internetový portál n-tv.de.