Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Keď muži stretnú blondínku, prestanú myslieť

(Zdroj: Famous)

PARÍŽ – Povery o nie príliš inteligentných ženách so svetlou hrivou sú v spoločnosti veľmi silno zakorené. Keď muži stretnú blondínku, ich mozog vypína. Podľa francúzskych psychológov je to automatická reakcia, pretože mužský mozog predpokladá, že sa stretol s niekým, kto inteligenciou neoplýva. Naopak, u žien s tmavšími vlasmi páni prepínajú svoje závity na vyšší výkon.

Profesor sociálnej psychológie Thierry Meyer z Université Paris X – Nanterre s tímom svojich kolegov uskutočnil dva nezávislé pokusy. Počas nich vystavoval mužov vnímaniu rôznych žien a testoval ich mentálne schopnosti.

Z analýzy výsledkov jasne vyplynulo, že dobrovoľníci vystavení obrázkom blondínok mali najhoršie výsledky vo vedomostných testoch. Profesor Meyer je presvedčený, že muži neboli priamo rozrušení svetlými vlasmi, ale že ich ovplyvnili spoločenské stereotypy, ktoré s blondínkami súvisia.

„Je to dôkaz toho, že ľudia, ktorí sú konfrontovaní s istými stereotypmi, sa väčšinou začnú podľa nich aj správať. V tomto prípade majú blondíny schopnosť ovplyvniť ľudí tak, že sa správajú hlúpo, pretože nevedome napodobňujú stereotyp hlúpej blondíny,“ uviedol Meyer pre Times Online.

Francúzski psychológovia dodávajú, že to ale nie je problém blondínok, ale že ľudia podliehajú všetkým možným spoločenským stereotypom, napr. pri stretnutí s homosexuálmi, etnickými skupinami či veriacimi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu