Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Koniec záhad okolo smrti majstra hororu?

Majster hororových príbehov Edgar Allan Poe
Majster hororových príbehov Edgar Allan Poe (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Zvláštna smrť snáď najslávnejšieho amerického autora hororov Edgara Allana Poea, patrí k najväčším záhadám literárneho sveta. Od jeho smrti uprostred šialeného blúznenia na nemocničnej posteli, sa jeho smrť stala predmetom mnohých teórií, ktoré rátali s vraždou, prepadnutím, alkoholizmom ale aj nákazlivou besnotou.

Americký autor Matthew Pearl, ktorý napísal knihu The Poe Shadow (Poeov tieň) o smrti tohto velikána verí, že získal presvedčivé dôkazy, podľa ktorých zomrel Poe na rakovinu mozgu.

Pearl strávil výskumom Poeovho života a okolností jeho smrti tri roky a dúfal, že sa mu podarí objaviť niečo, čo by mohlo konečne vyriešiť záhadu, zamestnávajúcu odborníkov už viac ako 150 rokov. Teraz verí, že našiel dôkaz, podľa ktorej mal Poe nádor na mozgu, kvôli ktorému bola jeho smrť taká dramatická. "Vysvetľovalo by to jeho halucinácie a duševný stav pred smrťou," hovorí.

Poeova smrť bola opradená tajomstvom od samého začiatku. Uznávaný básnik a spisovateľ, ktorého báseň Havran patrí k najznámejším hororovým dielam na svete, odišiel do Baltimoru v Marylande, kde na niekoľko dní zmizol. Potom ho našli ľudia pred jedným z miestnych salónov Gunner's Hall, bol špinavý a rozprával nezmysly.

Podľa Poeovho priateľa, lekára J. Snodgrassa, bol básnik v hroznom stave a v cudzích šatách. Snodgrass usúdil, že Poe je taký opitý, že musí ísť do nemocnice. Jeho stav sa ale nezlepšil a v nasledujúcich dňoch striedavo upadal do bezvedomia. Keď bol hore, vykrikoval hlúposti a opakoval meno "Reynolds! Reynolds!". Nikto nikdy nezistil, koho mal na mysli.

Poe zomrel skoro ráno 7. októbra 1849. Neistota panuje i okolo jeho posledných slov. Podľa jedného záznamu vykríkol: "Bože, pomôž mojej úbohej duši!", kým podľa iného mal recitovať poetické verše o bohu a démonoch. Zvláštne okolnosti jeho smrti ihneď spustili lavínu špekulácií, ktoré podnietil aj jedovatý nekrológ napísaný jedným z Poeových nepriateľov, v ktorom ho obvinil z rôznych zločinov a škandalóznych sexuálnych afér.

Mnohí vedci dospeli k záveru, že Poe bol alkoholik a zomrel kvôli nárazovému pitiu. Ďalší predpokladali, že sa nakazil napríklad cholerou alebo besnotou, čo boli bežné choroby v Amerike 19. storočia. Objavili sa aj iné teórie. Podľa jednej z nich bol Poe zavraždený - buď lupičmi, ktorí ho zbili až tak, že stratil zdravý rozum, alebo rivalmi či nepriateľmi, ktorých kontroverzný spisovateľ mal.

Ďalšia teória predpokladá, že Poe sa stal obeťou neslávne známej politickej taktiky, kedy ľudí chytali na uliciach a nútili ich vo voľbách hlasovať viackrát za sebou. Ako honorár za tento podvod dostávali tvrdý alkohol a politikom slúžiace gangy im poskytovali aj oblečenie, aby zmenili ich totožnosť. Saloon Gunner's Hall bol hostincom, ktorý slúžil aj ako volebná miestnosť a táto praktika tam bola dobre známa.

Pearl ale vraj získal doklad, že Poe s najväčšou pravdepodobnosťou zomrel na rakovinu mozgu, čo by vysvetľovalo, prečo mal halucinácie a videl preludy. Tento dohad vychádza zo starých novinových článkov, ktoré opisujú exhumáciu Peovho tela 26 rokov po jeho smrti. Rakva sa vtedy sťahovala na významnejšie miesto cintorína a zúčastnení boli prekvapení, že v Poeovej lebke bolo stále vidieť "scvrknutý mozog“. Články ho popisovali ako "vysušený a tvrdý vnútri lebky". Denník Baltimore Gazette napísal: "Mozgová hmota nejavila známky rozkladu alebo hniloby, aj keď sa, pochopiteľne, trochu scvrkla."

Pearl kontaktoval manželku svojho priateľa, súdnu patologičku. Tej sa zdalo nepravdepodobné, že by to, čo noviny popisovali, mohol byť Poeov mozog, pretože mozgová hmota patrí k častiam tela, ktoré sa po smrti začnú rozkladať ako prvé. Uviedla ale, že niektoré formy mozgových nádorov môžu po smrti zvápenatieť a premeniť sa na tvrdú hmotu. Podľa jedného opisu "mozog" takmer hrkotal v hlave. Pearl potom preskúmal fotografie zvápenatených nádorov a zistil, že niektoré sa môžu podobať na scvrknutý mozog.

Vzhľadom k nehasnúcej obľube príbehov E.A. Poea a morbídnemu duchu, ktorý ho obklopuje, je nepravdepodobné, že by teória o nádore ako príčine smrti spisovateľa bola stopercentne prijatá. "Nakoniec, človek môže mať nádor na mozgu a zomrieť na niečo úplne iné," hovorí Pearl.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu