LONDÝN - Kuracie mäso je mimoriadne obľúbené, treba si však dávať pozor na biele pruhy v surových kusoch. Identifikujú totiž zvýšenie percenta tuku a zároveň značné zníženie kvality. Toto tvrdenie sa však stretáva s názorom, že biele pruhy s kvalitou mäsa nesúvisia.
Kuracina je všeobecne známa pre svoju ľahkú a rýchlu úpravu a nekonečnú variabilitu. No len málokto si uvedomí, že so zvýšenou konzumáciou tohto druhu mäsa klesá aj kvalita prostredia a výživy týkajúca sa kurčiat.
Mnoho ľudí používa kuracie mäso ako zdravšiu alternatívu živočíšnych bielkovín, ktorá je dokonca aj nízkokalorická. Opak však môže byť pravdou, pretože dnešný poľnohospodársky priemysel potrebuje vykŕmiť kurence v čo najrýchlejšom čase a nedbá pri tom príliš na etickú či environmentálnu stránku veci. Spoločnosť Compassion preto zverejnila video o bielych pruhoch na surových kusoch mäsa.Podľa jej predstaviteľov sú pruhy dôsledkom výživy kurčiat. Kuracie prsia sú prirodzene bacuľaté, jemné a na bokoch majú väčšie množstvo tuku. Na obchodných kusoch sa však objavujú biele pruhy ako výsledok umelého zväčšovania kurčiat. Poľnohospodári potrebujú z malých kuriatok čo najskôr urobiť obrovskú masu kuraťa, ktorá môže ísť na pulty v obchodoch.
Štúdie, ktoré, vlani uskutočnili univerzity v Arkansase a Texase, dospeli k záveru, že závažnosť bielych pruhov sa v posledných rokoch zvýšila. Vedci tieto pruhy našli až v 96 percentách testovaného kuracieho mäsa. Ich prítomnosť neznamená len zvýšený podiel tuku, ale aj zhoršenie kvality. Podľa výskumníkov takéto mäso nie je také jemné a nedokáže absorbovať marinády. Platí, že čím viac kuracieho mäsa jeme, tým viac kusov pochádza z továrenského poľnohospodárstva.
Je tu však aj druhý názor, podľa ktorého biele pruhy mäso nepoškodzujú, práve naopak, dodajú mu proteíny. "Kura, pokiaľ nie je vyprážané alebo vykostené, je výborným zdrojom chudého proteínu. Tiež je bohaté na vitamíny B, železo a vitamín B12," uviedla Jaclyn Londonová, riaditeľka pre výživu v Ústrednom ústave pre domácnosť.