PRESTON - Dvadsaťštyriročná Emily Catterallová trpela takým extrémnym nadúvaním, že vyzerala ako tesne pred pôrodom a kvôli zažívacím problémom sa vyhýbala aj spoločnosti. Celé trápenie ukončil jednoduchý test, vďaka ktorému sa teraz nielen výborne cíti, ale aj tak vyzerá.
VIDEO Turistka chcela peknú fotku s opičkami: Zvieratká však dostali chuť na niečo úplne iné
Angličanka Emily sa celé štyri mesiace trápila s extrémnym nadúvaním a bolesťami žalúdka. „Vždy poobede som vyzerala ako pred pôrodom. Bolo mi jasné, že problém bude v tom, čo som zjedla,“ spomína si. „Popoludní som nemohla zapnúť džínsy a mala som kŕče až do noci.“
Časom vraj začala meniť obedy, postupne vylúčila lepok, potom zase mliečne výrobky, ale ani po tomto experimentovaní jej problémy neustupovali. „Lekár mi predpísal lieky proti nadúvaniu, ale nedokázala som sa zmieriť s tým, že musím užívať tabletky, keď sa chcem najesť. Vedela som, že treba odstrániť príčinu, nie iba následky.“
Neskôr sa rozhodla vyhľadať pomoc na sociálnej sieti, kde sa podelila o svoju skúsenosť s ostatnými užívateľmi. Keď jej jedného dňa opäť raz nafúklo brucho, odfotila sa a zverejnila svoju fotku. „Jeden z užívateľov mi odporučil Yorktest na potravinovú intoleranciu,“ hovorí. Test analyzuje reakcie IgG protilátok na 208 potravín a nápojov od kravského mlieka, cez lepok, vajíčka až po kel a quinou. „Výsledky som mala za 10 dní a ukázali, že mám intoleranciu na vajíčka, kravské a kozie mlieko a mám hraničnú neznášanlivosť na kvasnice a hovädzie mäso.“
Keď si stravu upravovala podľa seba, stále v nej zostávali stopy týchto látok bez toho, aby si to uvedomovala. „Mlieko a vajíčka môžu byť zakomponované v mnohých potravinách a až teraz si uvedomujem, ako veľmi musím všetko sledovať."
Napriek tomu, že pri príprave stravy dodržiava prísne pravidlá, cíti sa vynikajúco a vďaka zmene jedálnička schudla štyri kilá. Konečne chodí von, nemusí po obede schovávať brucho a zbavila sa bolestivých kŕčov. Riaditeľ YorkTest Laboratories Dr. Gill Hart zároveň odporúča klientom, aby si test po dlhšom čase znovu zopakovali: „Mnohí ľudia môžu časom do stravy opäť zaviesť potraviny, na ktoré mali predtým intoleranciu. Telo si oddýchne, dostane tzv. reset a potom ich dokáže znovu spracovať. Takže odporúčam opakované testovanie.“