RÍM - Je pravda, že sa po cestovinách priberá? A sú lepšie biele, alebo tie z celozrnnej múky? Hoci posledné tendencie a móda v diétnom stravovaní hovoria opak, po cestovinách sa nepriberá, píše taliansky denník La Repubblica.
Veľmi záleží na tom, v ktorú hodinu jeme: Dodržiavajte tento REŽIM a schudnete viac!
Nepochybne majú ako zdroj sacharidov svoju kalorickú hodnotu, na ktorú treba pri diéte prihliadať. Je však veľa dôvodov, ktoré z cestovín robia základnú potravinu nielen talianskej kuchyne, ale predovšetkým stredomorskej stravy. Teda potravinového modelu, ktorý dnes mnohé štúdie označujú za akýsi elixír dlhého života, ktorý chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami a nádormi.
Začnime tým, že sacharidy majú byť prvou a najvýznamnejšou výživnou látkou, ktorú denne prijímame a že 50 až 60 percent celkových kalórií, ktoré máme pri diéte skonzumovať, má pochádzať zo sacharidov.
Cestoviny a príbuzné potraviny majú napriek výraznému prísunu kalórií oveľa menší vplyv na nadváhu ako proteíny a tuky, a to práve vďaka tomu, ako funguje náš metabolizmus. Naše telo totiž strávi sacharidy veľmi rýchlo, a preto sa kalórie, ktoré sacharidy obsahujú, ľahšie spotrebujú v podobe tepla, než aby sa hromadili.
Jednoduché a rafinované cukry sú škodlivé, pretože v prípade, že sa ich konzumuje priveľa, prispievajú k rýchlej akumulácii energie. Lepšie sú zložité cukry, ako je škrob, hlavná zložka cestovín, a to preto, že majú nízky glykemický index.
Nízky glykemický index vyvoláva dlhší pocit sýtosti, vedie k nižšej váhe a znižuje riziko cukrovky. Ešte lepšie je, keď k sacharidom konzumujeme optimálne množstvo vlákniny. Preto je celozrnný produkt pre naše zdravie nepochybne vhodnejší.
Cestoviny je možné pripraviť na mnoho spôsobov a spolu so zeleninou či rybou je to nutrične vyvážený pokrm. Konzumácia cestovín nás tiež robí šťastnými, pretože obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorú náš organizmus premieňa na serotonín, neurotransmiter s antidepresívnymi účinkami.
V globálnej spoločnosti pôsobí mnoho faktorov, ktoré zaisťujú nejakej diéte popularitu. Stačí, keď niektorá celebrita diétu drží a médiá sa už postarajú o to, aby sa stala známou. Módnym diétam je ale potrebné sa vyhýbať, pretože veľká väčšina z nich nemá reálny vedecký základ.
Vhodná je konzultácia s odborníkom, pretože diéta má byť každému šitá na mieru. Každý človek má určitú fyzickú konštitúciu a metabolizmus a len po štúdii komplexného stavu pacienta je možné odporučiť správny diétny režim.
Vyhýbajme sa všetkým diétam, ktoré sľubujú schudnúť sedem kilogramov za sedem dní, a všetkým zázračným pilulkám, ktoré môžu poškodiť zdravie. Len lekár môže predpísať lieky, ktoré pomáhajú prispôsobiť sa diéte a optimalizovať jej účinky.
Diétu a pevnú vôľu nemôže nahradiť žiadny liek. Akúkoľvek farmakologickú formu, hoci aj prírodnú, v podobe pastiliek či nápojov, je potrebné užívať len pod dohľadom lekára.