RÍM - Je síce pravda, že jedlo z cestovín je vždy jedlom z cestovín, rôzne štúdie z posledných rokov však naznačujú, že sa náš organizmus počas 24 hodín mení, a preto záleží na tom, kedy túto porciu cestovín zjeme. Píše to taliansky denník La Repubblica.
Je trstinový cukor lepší ako biely? Toto sú falošné MÝTY o výžive a chudnutí
Môžeme sa mýliť vo všetkom, pokiaľ ide o našu posadnutosť hmotnosťou a kontrolovaním všetkého, čo si dávame na tanier. Zameriavame sa na to, koľko toho jeme a čo jeme, ale zabúdame na to základné: kedy. Cestoviny amatriciana zjedené na obed nie sú z hľadiska telesnej hmotnosti a teda aj zdravia to isté, ako rovnaký pokrm skonzumovaný pred odchodom na lôžko. Hoci obsahujú rovnaké množstvo kalórií a majú rovnakú chuť.
Je pravda, že jedlo z cestovín je vždy iba jedlom z cestovín, ale rôzne štúdie z posledných rokov ukazujú, že sa náš metabolizmus počas dňa mení. A spolu s metabolizmom sa mení aj naša schopnosť pracovať a tiež spracovávať jedlo, ktoré sme požili.
Nejde o nejakú novú diétu, ale o potravinový režim, o ktorom sa začalo hovoriť v polovici 80. rokov minulého storočia, a ktorý zohľadňuje význam synchronizácie jedál s našimi vnútornými hodinami, počnúc cyklom spánok - bdenie, svetlo - tma. A nedávno štúdia zverejnená na stránkach odborného časopisu Diabetic Medicine zdôraznila, že osoby s cukrovkou druhého typu, ktoré neskoro raňajkujú, majú väčšiu pravdepodobnosť mať vyšší index telesnej hmotnosti (BMI) ako tí, ktorí raňajkujú skoro. A to pri rovnakom množstve kalórií.
Iný výskum staršieho dáta, ktorý je možno presvedčivejší než vyššie uvedený, poukázal na súvislosť medzi časom, kedy jeme, a účinnosťou odtučňujúcej kúry na vzorke 420 osôb, ktoré držali diétu 20 týždňov. A výsledok? Ten, kto mal vo zvyku jesť neskôr, strácal menej kilogramov a pomalšie ako ten, kto sa rád najedol skôr. Aj v tomto prípade mali všetci rovnaký prísun kalórií, rovnaké druhy potravín aj dĺžku spánku. Podľa vedcov tí, ktorí jedli neskôr, tiež väčšinou chodili neskoro do postele a ráno si dávali menej výdatné raňajky alebo ich vynechávali úplne. Zdá sa teda, že je pri diéte vhodné konzumovať pokrmy skôr.
Aké je vedecké vysvetlenie výhodnosti jesť skôr? Prečo načasovanie jedál ovplyvňuje telesnú hmotnosť a teda aj zdravie? "Vieme doteraz len málo o pôsobení chrononutričnej (časovanej) diéty, ale výsledky pozorujeme," uvádza Andrea Ghiselli z talianskej Rady pre výskum v poľnohospodárstve a analýzu agrárnej ekonómie v Ríme.
"Hormóny sa riadia cirkadiálnym rytmom, teda ich produkcia sa v priebehu 24 hodín mení. To je prípad inzulínu, ktorý dosahuje vrchol okolo 17. hodiny, či hormónu leptínu, ktorého vylučovanie vrcholí o jednej hodine v noci. A nielen to. Pozorujeme, že ten, kto zje väčší počet kalórií v prvej polovici dňa, je štíhlejší, je u neho menšie riziko vzniku cukrovky a kardiovaskulárnych chorôb. Naopak ten, kto kvôli práci musí byť v noci hore, má väčšiu náchylnosť k poruchám metabolizmu a ku kardiovaskulárnym chorobám," hovorí Ghiselli.
Vyjedáte neustále chladničku? Vedci odhalili dôvod, ktorý je za vaším priberaním
V Európe rastie náchylnosť k hromadeniu tuku smerom k južným krajinám, kde sa väčšinou neskôr večeria. Máme tiež dáta zo štúdií na laboratórnych myšiach, ktoré síce nemožno prenášať na ľudí, ale čosi naznačujú. Myši vystavené normálnemu striedaniu svetla a tmy sú menej tučné než tie, ktoré sú umelo držané v rytme svetlo a polosvetlo, teda nikdy nie sú v tme, a tiež viac žerú. To všetko nám hovorí, že skonzumovať väčšinu denného energetického prísunu v prvej polovici dňa pomáha v synchronizácii s cirkadiálnym rytmom. Prečo to tak je, môžeme zatiaľ len hádať. Než budú naše znalosti v tomto smere rozšírené, rozhodne neurobíme chybu, ak sústredíme väčšiu časť denného energetického prísunu do prvej polovice dňa, dodáva Ghiselli.