LONDÝN - Nedávno zverejnený zoznam prísad, ktorými výrobcovia "vylepšujú" potraviny, vás naozaj zaskočí a pravdepodobne aj znechutí. Tí, ktorí milujú tortilly, sladkosti či pizzu, možno po jeho prečítaní rýchlo zmenia svoje stravovacie návyky.
„Ani nevieme, z čoho priberáme,” počúvame veľmi často po prevalení ďalšej potravinovej aféry, ktoré nás valcujú stále častejšie. O to viac vás zaskočí zoznam deviatich povolených prísad, ktoré sa bežne v potravinárstve používajú za účelom vylepšenia chuti výrobku. Je naozaj široký a pestrý a možno po jeho prečítaní už nedostanete chuť na vaše obľúbené jedlo.
„Veľa z nás vie, že môže zlepšiť spôsob stravovania napriek tomu, že nemáme čas pestovať vlastnú zeleninu a ovocie,” vyjadril sa v tejto súvislosti Alex Kann, riaditeľ Community Channel, kde bol zoznam zverejnený. „Naše informácie vám však aspoň naznačia, čomu je lepšie sa radšej vyhnúť,” dodal.
Výlučky z análnych žliaz bobra
Hoci vám prvá položka vyvolá na tvári nechutný výraz, čítate správne. Súčasťou výlučkov, ktorými si bobor bežne označuje teritórium a privoláva družku, je aj huba castoreum. Potravinári ju bežne používajú na zvýraznenie malinovej, jahodovej a vanilkovej chuti tak v jedlách, ako aj v nápojoch. Je súčasťou pudingov, zmrzlín, ochutenej želatíny a limonád.
Vlasy
Jednou zo zložiek našich vlasov je aj aminokyselina L-Cysteín. Ide o obľúbenú prísadu využívanú najmä v pekárskom priemysle. Bežne sa získava z chlpov ošípaných alebo z kačacieho peria. Výrobcovia v USA však postúpili ďalej a získavajú ju aj z ľudských vlasov. V štátoch Európskej únie však boli vlasy ako zdroj L-Cysteínu zakázané. Takže pri najbližšom výlete do zámoria si môžete na tejto prísade pochutnávať pri konzumácii chleba, pečiva, ale nájdete ju aj v ceste vašej obľúbenej pizze.
Chladiaca zmes
Propylénglykol je bežne pridávaný do chladiacich zmesí a hydraulických olejov. Ale v potravinárstve sa osvedčil aj ako zvýrazňovač chuti a prostriedok proti hrudkovitosti cesta pri výrobe koláčov a dezertov, ktoré si kupujete ako mrazené polotovary. Pridávaný je aj do mrazených mliečnych produktov, čiže do zmrzlín a nanukov.
Chrobáky
Červec nopálový je chrobáčik, ktorý sa vyskytuje na kaktusových listoch. Samičky týchto chrobákov obsahujú krásne červené farbivo. Preto sú ručne zbierané, potom sa varia a rozdrvia. Farbivo našlo svoje využitie v textilnom priemysle, ale pridáva sa aj do rúžov. V potravinárstve je označované ako E120 a na týchto milých chrobáčikoch si pochutnáte zakaždým, keď si dáte punčový zákusok alebo tradičný Battenberg cake.
Drevo
Celulóza, ktorá sa bežne získava pri spracovaní dreva, našla uplatnenie pri balení potravín. Pomáha výrobcom pri nafukovaní obalov výrobkov, akými sú chlieb alebo tortilly. Zároveň znižuje aj ich tukový obsah. Právom si teda zaslúži pomenovanie "diétne vlákno".
Terciárny butylhydrochinón
Chemická zlúčenina známa aj pod skratkou TBHQ sa používa pri výrobe bionafty alebo laku. A hoci ide o nebezpečnú látku, bežne sa využíva aj v potravinárskom priemysle. Nachádza sa najmä v produktoch s vysokým obsahom tuku a na výrobkoch ju nájdete pod označením E319. V niektorých krajinách je už táto zlúčenina zakázaná, ale ešte stále sa vo veľkom využíva pri výrobe slaného pečiva a zmrazovaní rybacích produktov.
Vosk
Karnaubský vosk sa vyrába z palmového dreva získavaného v Brazílii. A hoci je súčasťou voskov používaných na leštenie áut a topánok, výrobcovia cukroviniek týmto "leštidlom" vylepšujú vzhľad želatínových cukríkov. Tiež si na ňom pochutnáte, ak si dáte šišku s krásne sa lesknúcou polevou.
Spomaľovač horenia
Brómový olej je pridávaný do viacerých olejov, ktoré sú potom využívané ako spomaľovače horenia v niektorých plastoch a nábytku. Bežne sa však používa aj pri výrobe sýtených nápojov, hoci pri predávkovaní hrozí otrava. V roku 2014 prisľúbili dvaja najväčší výrobcovia koly, že zastavia použitie tejto prísady po tom, čo istý tínedžer spustil petíciu proti jej používaniu.
Umelé karamelové farbivo
Farbivo označené ako E510 dodáva peknú farbu tak mäsu, ako aj muffinom. Bohužiaľ, vedľajšie efekty sú katastrofálne. Látka spôsobuje zažívacie problémy, pôsobí ako karcinogén, a preto bolo toto farbivo zakázané pri výrobe koly v USA.