PARÍŽ - Zeleninové chipsy, smoothies, zmrzliny ... Na záhrade vášho domu sa po zjedení melónu a dvoch marhúľ cítite tak zdravo na tele i na duši, ako ste sa predtým nikdy necítili. Buďte opatrní! Konzumácia veľa ovocia nemusí byť najlepší nápad. Rovnako ako mandle a olivy, ktoré nahradili naše obľúbené zemiakové lupienky, píše francúzsky denník Le Figaro.
V lete a na jeseň čakajú na nás mnohí falošní priatelia. Najprv sú to zeleninové lupienky. Akonáhle ste ich raz ochutnali, neprestávate vychvaľovať ich nutričné prednosti pred každým, kto sa odváži rozhodnúť sa pre zemiakové lupienky. Realita je však úplne iná.
"Zeleninové chipsy sú energetická bomba. Dehydratáciou sa zelenina zbaví všetkej vody a zostanú sacharidy, teda cukor, a tuky, ktoré v nich zanechá olej, v ktorom boli vyprážané," hovorí nutričná poradkyňa Florence Waxinová. A výsledok? Čipy červenej repy už nie sú rovnaké ako pôvodná zelenina a sú len významným zdrojom kalórií. Sto gramov zeleniny obsahuje približne 20 až 30 kalórií, zatiaľ čo 100 gramov zeleninových čipov má 430 kalórií.
Ovocie je náš najobľúbenejší spojenec v lete a na jeseň. Akonáhle sa objavia čerešne, doprajeme si ich. Ovocie je zdrojom vitamínov, vlákniny a minerálov, ale aj zdrojom jednoduchých cukrov. "Obsahuje okolo 15 až 25 percent cukrov, preto ho nemôžeme jesť toľko, koľko by sme si priali, inak telo cukry ukladá. Dávajte teda prednosť ovociu, ktoré nie je príliš sladké. V malom množstve je potrebné konzumovať banány, hrozno a čerešne," varuje Florencia Waxin.
Nakoniec zabudnite na tradičné pravidlo o piatich kusoch ovocia a zeleniny denne. Obmedzte na tri porcie ovocia, vrátane džúsov. Jedna porcia čerešní znamená dvanásť plodov a jedna porcia hroznového vína je dvanásť guličiek.
Všetci už ochutnali sorbet alebo granitu, ktorá sa skladá zo sirupu, cukru a drveného ľadu, miesto tradičnej zmrzliny v domnení, že tak prospievajú svojej línii. To je chyba: "Zmrzlina obsahuje mlieko a cukor vo veľkom množstve, ale granita je cukrami priamo nabitá," hovorí Florence Waxinová. Avšak ovocie môže nahradiť sorbesty bez cukru. Musíme dbať na ich zloženie.
"Je potrebné pripomenúť, že orechy a mandle sú pre telo prospešné. Orechy sú bohaté na omega 3 nenasýtené mastné kyseliny a mandle obsahujú veľa vápnika. Nie je ich však vhodné konzumovať vo väčšom množstve, pretože sú veľmi kalorické," zdôrazňuje nutričné poradkyňa. Ideálne je znížiť na desať až 12 mandlí alebo orechov denne.
Smoothies
Rovnako ako u ovocia je aj tu hlavnou otázkou množstvo: "Ak skonzumujete smoothie s broskyňou, tromi marhuľami a jedným pomarančom, rovná sa to trom porciám ovocia. Preto je potrebné obmedziť sa na jedno smoothie za deň," radí Florence Waxinová. Všetko závisí od kompozície. Ak nápoj obsahuje ovocie, cukor a mlieko, treba to vyvážiť nasledujúcim jedlom, aby ste nezkonzumovali za jeden deň príliš veľa cukru.
Olivy
Často na ne zabúdame, ale tieto plody sú veľmi bohaté na tuky, pretože produkujú olej. "Napríklad sto gramov olív, teda asi dvadsať guličiek, predstavuje jeden a pol lyžice oleja. Ak si pridávate olivu do aperitívu, kalorický príjem rýchlo stúpa," upozorňuje Florence Waxinová. Ideálne je obmedziť ich na nanajvýš desať olív denne.