RÍM - Káva môže predĺžiť život. Píše sa to v dvoch štúdiách, ktoré boli zverejnené na stránkach Annals of Internal Medicine. Jedna z nich je prvým rozsiahlym európskym výskumom, do ktorého bolo zapojených viac ako 520-tisíc účastníkov z desiatich európskych krajín. Zaoberala sa spojitosťou medzi spotrebou kávy a rizikom úmrtia a podpisalo sa pod ňu 48 výskumných pracovníkov z celého sveta, píše denník La Repubblica.
Druhá štúdia ja americká a jej hlavnou autorkou je Wendy Setiawanová z Univerzity Južnej Kalifornie. Zaoberala sa skúmaním súvislostí medzi pitím kávy a úmrtnosťou na vzorke 185 Afroameričanov, Latinoameričanov a Američanov japonského kaukazského pôvodu. Obe štúdie preukázali, že priaznivé účinky kávy sú si podobné u všetkých etník. V porovnaní s tými, ktorí kávu nepijú, je u tých, ktorí vypijú jednu šálku (235 ml) denne, o 12 percent nižšie riziko úmrtia na všetky choroby (srdcové ochorenia, rakovina, mŕtvica, cukrovka, dýchacie problémy či problémy s obličkami). Ešte lepšie je piť tri šálky denne - potom sa riziko úmrtia v porovnaní s nekonzumentmi kávy znižuje až o 18 percent.
Európska štúdia, ktorú riadil epidemiológ Marc Gunter, zahŕňala 521 330 účastníkov starších ako 35 rokov z Talianska, Dánska, Francúzska, Nemecka, Grécka, Holandska, Nórska, Veľkej Británie, Španielska a Švédska. Sledované osoby vyplňovali dotazníky po dobu šestnástich rokov, za ktorú ich 41 693 zomrelo.
Letušky počas letu nikdy nepijú horúce nápoje: Keď sa dozviete prečo, nebudete ani vy
Ako je možné vysvetliť pozitívne účinky kávy? "Káva obsahuje početné zložky, ako sú polyfenoly, silné prírodné antioxidanty, kyseliny chlorogenické a diterpény, ktoré sú prítomné v hrozne a rastlinných balzamoch. To všetko má antioxidačné účinky," povedal denníku La Repubblica Gunter.
Najväčší blahodarný účinok má káva na tráviace ústrojenstvo. Oproti tým, ktorí kávu nepijú, majú tí, ktorí vypijú denne viac ako tri šálky, o 59 percent nižšie riziko úmrtia na choroby tráviacej sústavy, ak ide o muža, a o 40 percent nižšie, ak ide o ženu. "Kto pije kávu, má rovnako lepší enzymatický profil pečene. Naviac je konzumácia kávy spojená s lepšou kontrolou glukózy a nižšou mierou zápalovosti v organizme. Kto pije kávu, má nižšie hodnoty C-reaktívneho proteínu, ktorý je markerom zápalu. To všetko prispieva k vysvetleniu toho, prečo je u konzumentov kávy nižšie riziko úmrtnosti. Spojitosť medzi kávou a zníženým rizikom smrti bola zistená nezávisle od prítomnosti kofeínu v konzumovanej káve, takže súdime, že ozdravný efekt teda majú iné látky obsiahnuté v káve," vysvetľuje expert.