KOŠICE - Vymyslieť predmet podnikania, ktorý u nás ešte neexistuje, nie je také úplne jednoduché. Pustiť sa do rozbiehania niečoho nového chce trpezlivosť a hlavne pevnú vôľu. Je však úžasné, keď sa človek do niečoho pustí s presvedčením a očakávané výsledky sa pomaly napĺňajú. Prechádza si tým aj Levon Šaldžjan.
Levon je pôvodom z Arménska. S myšlienkou začať podnikať sa pohrával už počas štúdia na vysokej škole, kde študoval ekonomiku. Po škole pracoval v banke. Po nejakom čase zistil, že to nie je práve cesta, ktorá by ho napĺňala. Preto sa rozhodol pre veľký krok v živote a splnil si dlho vysnívanú túžbu.
Otvoril si pekáreň, ktorá sa zameriava na jeden zo základných arménskych výrobkov. Je ním lavaš, tradičný arménsky chlieb. Myšlienka podľa jeho slov mu skrsla v hlave už počas štúdia. "Pochádzam z Arménska a práve lavaš, ktorý je tradičným chlebom v tejto krajine, mi medzi slovenskými potravinami veľmi chýbal. Videl som v ňom veľký potenciál, pretože má všestranné využitie v kuchyni," skonštatoval pre topky Levon.
Lavaš je vraj veľmi chutný a predstavuje zdravšiu formu chleba. "Mnoho potravín na Slovensku obsahuje veľa nezdravých látok. Lavaš neobsahuje žiadne emulgátory, a aj napriek tomu, jeho trvanlivosť je pri správnom uchovaní aj dva týždne," vysvetľuje.
Po vyštudovaní ekonomiky a práci v banke je celkom nečakaným krokom otvoriť si práve pekáreň. Levon ale uplatňuje všetky doterajšie skúsenosti pri vedení svojej prevádzky. Ak si niekto myslí, že pekáreň je zameraná na jeden výrobok, je na omyle. "Sortiment sa snažím rozširovať a pracujeme na nových receptúrach. Dôkazom toho je aj bio špaldový lavaš, ktorý sme nedávno zapracovali do našej ponuky."
Výrobný proces nám nechcel majiteľ prezradiť, ale zaručil sa, že výroba je naozaj poctivá. "Vyrábam z kvalitných potravín a do každého kúsku vkladám trochu lásky." Možnosti využitia lavašu sú naozaj prekvapivé. Je možné ho konzumovať asi na každý spôsob. "Sladké, slané, kyslé, všetky chute sú s lavašom v harmónii. Dá sa konzumovať na studeno a dá sa aj tepelne spracovať. Je veľmi podobný tortille alebo arabskému chlebu, odlišuje sa však v zložení, štruktúre, svojou jemnosťou a hlavne chuťou."
Pekáreň si Levon otvoril v Košiciach, jeho cieľom je prevádzku rozširovať a zamestnať nových pekárov. "V súčasnosti pracujem sám. Verím, že pomocou správnej stratégie sa nám podarí vybudovať úspešnú a kvalitnú spoločnosť," dodáva Levon.