BANSKÁ BYSTRICA - Podľa skúseností medicínskych odborníkov sú Vianoce nielen časom pohody a relaxu, ale aj častých návštev lekárskych pohotovostí pre zvýšený výskyt infekčných ochorení, najmä hnačkových, žlčníkových záchvatov, kŕčovitých bolestí žalúdka a iných tráviacich ťažkostí
Dôvodom je zvyčajne nekontrolované hodovanie kombinovanie často nekombinovateľných jedál, ale aj málo pohybu. Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Viery Morihladkovej hrozí aj riziko prenosných ochorení. „Sú to najmä majonézové šaláty, ktoré by sme mali pripraviť až v deň konzumácie. Ak sa na jeho prípravu použije majonéza vyrobená doma, zo surových vajec, za 24 hodín môže dôjsť k premnoženiu baktérií a jedlo môže spôsobiť infekčnú hnačku. Opatrne treba postupovať aj pri pečení zákuskov a koláčov, kde sa napríklad používajú tepelne neupravené vajíčka,“ konštatovala.
Čo sa týka kombinácie „tradičných“ vianočných pokrmov, pozor by si mali dávať hlavne ľudia, ktorí majú žlčníkové kamene. Na prípravu štedrovečerného šalátu je vhodné použiť namiesto smotany nízkotučný biely jogurt, či pred použitím mierne obvariť cibuľu. Odborníci deklarujú, že nie sú proti zachovaniu tradičných vianočných jedál, nemožno však zabúdať na disproporciu medzi príjmom a výdajom energie, čo sa cez sviatky značne zvýrazní. Preto zdôrazňujú potrebu dostatočne energeticky náročného pohybu.
Rovnaké pravidlá ostražitosti je potrebné cez vianočné sviatky dodržiavať aj pri pití alkoholu. Ľudia by nemali prekročiť odporúčané dávky vhodné pre zdravie srdcovocievneho systému, a to pre mužov približne dvakrát dva dcl vína, najlepšie červeného, a pre ženy dvakrát jeden dcl vína denne. Ďalšími „neodolateľnými“ nástrahami Vianoc sú aj klobásky, vyprážané ryby a bravčové mäso i rôzne zákusky, vyznačujúce sa vysokým obsahom tukov a cukru. „Možno by nebolo od veci práve cez tieto sviatky sa vrátiť k tradíciám starých rodičov, kedy sa vianočné menu väčšinou skladalo z jednoduchších polievok, ako napríklad kapustová s hríbmi, šošovicová či fazuľová polievka so zemiakmi bez klobás a smotany, oblátky s medom, opekance s makom, vianočka, makovník či orechovník, nanajvýš kúsok údeného či ryby. Striedmosť v konzumácii jedla a alkoholu platí v tomto období viac, ako inokedy,“ uviedla Morihladková.
Pri príznakoch ochorenia, ako sú hnačky či zvracanie je potrebné dodržať diétu, organizmus dostatočne zavodňovať neosladeným čajom, minerálnou vodou a keď tieto príznaky neustúpia, je potrebné navštíviť lekára. Prejedanie sa počas sviatkov, ako sú Vianoce, nemá podľa odborníkov dlhú históriu. Charakteristické je hlavne v posledných rokoch v ekonomicky rozvinutých krajinách. Vyprážané mäsá, rozmanité údeniny, majonézové šaláty a zákusky, a ak tomu namiesto aktívneho pohybu pridáme hodiny strávené pred televíznou obrazovkou, to všetko ostro kontrastuje s tým, ako vianočné sviatky prežívali naši predkovia. „Pravdou však je, že len my samotní rozhodneme, či sviatky prežijeme bez zdravotných problémov,“ uzavrela tému Viera Morihladková.