WASHINGTON - Podľa odborníkov sme sa dostali éry, keď svetová produkcia potravín dosiahla svoj vrchol. Po nej môžeme očakávať už len zostup. Prečítajte si, ako bude vyzerať zloženie našej potravy v roku 2050!
Zatiaľ čo produkcia vajec, mlieka a pšenice aktuálne dosiahla svoj strop, počet ľudí na našej planéte nepretržite vzrastá. Kým svetová produkcia kurčiat dosiahla svoj vrchol v roku 2006 a pšenica v roku 2004, ryža už v roku 1988, tvrdia vedci z univerzity v Yale, Michigane a nemeckého Helmholtzovho centra enviromentálneho výskumu. Odborníci varujú, že ide o kľúčové zdroje potravín, ktoré dosiahli vrcholnú produkciu už v relatívne krátkom období.
„Ľudia často hovoria o substitúcii. Teda ak dôjde jeden zdroj potravín, nahradia ho iným. Ale ak vypadne viac zdrojov, máme problém. Ľudstvo sa musí zmieriť s tým, že potravinové zdroje dosiahnu na celom svete svoje maximálne výnosy,“ povedal Jianguo Liu z Michiganskej univerzity.
„Len deväť alebo desať rastlinných druhov kŕmi svet. Lenže všetky už dosiahli vrchol produkcie. Ani obnoviteľné zdroje nebudú na našej planéte večne,“ zdôraznil Ralf Seppelt z Helmholtzovho centra.
Úbytok zdrojov je znepokojujúci a naznačuje, že čoskoro bude celý systém stravovania a zásobovania ochromený. Planéta je čoraz vyťaženejšia poľnohospodárstvom a životným štýlom človeka. Pestovanie plodín sa bude potýkať aj s nedostatkom kvalitnej pôdy a vody.
Tlak na zvyšovanie produkcie
V roku 2050 by populácia mala dosiahnuť 9 miliárd, čo si vyžaduje, aby svet produkoval zhruba dvakrát toľko potravín, ako teraz, vyplynulo z nezávislej štúdie Kalifornskej akadémie vied. Problém nedostatku potravín v budúcnosti ešte umocnia nároky rastúcej bohatšej strednej triedy v Číne a Indii, ktorá uprednostňuje konzumáciu mäsa. Mäso a mliečne produkty si však vyžadujú oveľa viac vstupných surovín ako rastlinné plodiny pestované na priamu spotrebu.
„Musíme zmeniť spôsob nášho stravovania a použitia potravín,“ apeluje Jonathan Foley, riaditeľ Kalifornskej akadémie vied. Foley zároveň upozorňuje, že 30 až 40 % globálne vyprodukovaných potravín končí zbytočne ako odpad. To je tiež dôvod, prečo by sme mali zmeniť systém hospodárenia s potravou, uvádza britský Independent.