Náš mozog je továreň na šťastie, a či ňou aj zostane, záleží najmä od toho, čím ho budete živiť, aby sa mohol zregenerovať. Ak telo začne zlyhávať, je jasné, že sa narušila harmónia v našom organizme.
Pokiaľ nepracujeme systematicky a cieľavedome na budovaní našej vnútornej rovnováhy, je len otázkou času, kedy telo začne vysielať varovné signály. Ak ich budete dlhodobo ignorovať, na zmenu môže byť už príliš neskoro – upozorňuje neúnavná propagátorka zdravého životného štýlu prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.
Mozog vystavujeme oveľa väčším nárokom ako kedysi, zápasíme so stresom, chceme byť neustále výkonní, kreatívni, schopní pracovať za akýchkoľvek okolností sústredene, často aj 12 a viac hodín denne. Už menej námahy a času vynakladáme na to, aby mozog dostal to, čo si zaslúži. Kvalitný, dostatočne dlhý a neprerušovaný spánok, pohyb, jedlo a pitný režim je minimum z toho, čo môžete pre svoj mozog urobiť, pripomína prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc.
Starostlivo si vyberajte, čo zjete, a mozog vám to vráti dvojnásobne. Mozog si totiž vyberá, aké látky k sebe pustí. Je natoľko inteligentný, že vie rozpoznať, čo mu môže uškodiť a čo, naopak, pomôcť. Nenechajte ho v tom samého. Počúvajte, čo sa vám snaží povedať, naznačiť. Je totiž priamo prepojený s hrubým črevom a celým naším tráviacim traktom. Aj preto sa hrubému črevu zvykne hovoriť druhý mozog. Mozog a črevo sa totiž vyvinuli z rovnakého tkaniva počas embryonálneho vývoja.
Dlhodobý stres poškodzuje naše bunky a teda celé telo. Spoznajte látky, ktoré tvoria mozog, a zásobujte ho nimi. Nervové vypätie sa jednoducho vždy prejaví reakciou žalúdka. Krátkodobý stres môže byť pozitívny, no pri dlhodobej záťaži organizmu sa zákonite musia prejaviť aj zdravotné komplikácie. Preto je nesmierne dôležité, ako dokážete stres spracovávať a odolávať mu. Zároveň vypäté situácie striedať s niečím pozitívnym, ako je relax v podobe hudby, pohybu, kvalitnej stravy plnej hodnotných vitamínov. Mnohí podceňujú dokonca význam dovolenky, ktorá dokáže mozog a tým aj naše telo pozitívne stimulovať k fyzickým aj psychickým výkonom, tvorivosti, dlhšiemu sústredeniu. Ak chceme od mozgu nápady, musíme mu dopriať oddych. Profesorka Horáková odporúča robiť si kratšie prestávky počas práce, vyskúšať techniku emocionálnej slobody, snažiť sa dodržiavať pravidelný denný režim. Pokiaľ ste však totálne vyčerpaní, najlepšie je úplne vypnúť a dopriať si chvíle osamote.
Traja mušketieri mozgu - glutatión, karnozín, DHA.
Stavebnou a ochrannou bombou pre mozog sú všetky tri látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v našom organizme. Nie v každom však v rovnakom množstve. Ich hladinu si môžete regulovať tým, že jete potraviny, ktoré ich obsahujú.
DHA, kyselina dokozahexaénová je základný stavebný kameň ochranného obalu nervových buniek. Vysoký obsah DHA majú morské riasy, ryby ružovej farby, ako sú napríklad losos, ďalej sleď, sardinky, tuniak, makrela, a predovšetkým krill – olej získavaný zo 6-milimetrových antarktických kôrovcov, ktorý jedia aj astronauti NASA.
Karnozín sa považuje za zázrak 21. storočia a možno sa onedlho nazve aj látkou dlhovekosti. V Rusku sa využíva už vyše 100 rokov, dokonca aj v kozmonautike, a jeho účinky skúmajú vedci po celom svete. Zistili totiž, že je schopný obnovovať bunky a predlžovať tak život a našu výkonnosť. Stará sa tiež o to, aby, laicky povedané, bunky medzi sebou komunikovali, a tak zabezpečili automatické fungovanie nášho organizmu, vysvetľuje zjednodušene profesorka Horáková. Karnozín by tak mohol pomáhať v boji proti degeneratívnym chorobám, ktoré priamo súvisia so starnutím, ako sú Alzheimerova či Parkinsonova choroba, depresie, schizofrénia, autizmus, cievne mozgové príhody. Karnozín je zároveň výborným antioxidantom. Niekto má geneticky dané, že ho má v tele dostatok. Kto nie, môže si ho doplniť výživovým extraktom, ktorý sa dostal už aj na náš trh.
Glutatión rovnako významne chráni mozog pred toxínmi a ovplyvňuje dlhovekosť. Vzniká v pečeni a nachádza sa aj v pľúcach a črevách. Chráni pred rakovinou a patrí medzi najznámejšie antioxidanty. Jeho nedostatok má priamy vplyv na správnu funkciu nervovej sústavy. Čím sme starší, tým ho máme v tele menej, preto je dobré udržiavať a časom zvyšovať jeho hladinu. Má priamy vplyv na rýchlosť starnutia a účinnosť v boji s chorobami. Glutatión si však musí tvoriť priamo naše telo, nedá sa doplniť vo forme tabletky. Jediné, čo môžete urobiť, je dopĺňať preto kľúčové zložky, vďaka ktorým vzniká. Kde ich hľadať? Jedzte potraviny bohaté na síru, ako sú cesnak, cibuľa, brokolica, kel, kapusta, karfiol, žerucha, reďkovka, špargľa a melón. Pite srvátkovú bielkovinu. Je skvelým zdrojom cysteínu a ďalších dvoch aminokyselín potrebných na syntézu glutatiónu. Dôležité je, aby srvátková bielkovina bola biologicky aktívna (vyrobená bio mlieka).
Viac o tom, ako si udržať mozog v kondícii, prezradí pani profesorka Horáková na jedinečnej konferencii zameranej na propagáciu zdravého životného štýlu Work in Balance, ktorá sa bude konať 6. – 7. 11. v Bratislave, www.workinbalance.sk.
Vstupenky na konferenciu Work in Balance si môžete zakúpiť v sieti PREDPREDAJ.SK.
Autor: Alena Orolínová
Zdroj: prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., najnovšia kniha: Ako mať zdravý mozog v každom veku.
- reklamná správa -