Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Zo zabijaka "slečinka": Elitný vojak sa zmenil na nie práve peknú ženu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: kristin becková)

WASHINTON - Chris Beck strávil 20 rokov ako príslušník elitných jednotiek amerického námorníctva známych pod názvom SEALs. Tento mnohokrát vyznamenaný vojak armády Spojených štátov ale po celú dobu skrýval hlboké osobné tajomstvo - od raného detstva cítil, že je žena v mužskom tele, napísal spravodajský server BBC News.

Ako člen špeciálnych jednotiek SEALs (Sea - more, Air - vzduch a Land - zem) žil v drsnom, mužskom, často násilnom svete. Zúčastnil sa tajných misií od Tichého oceánu po Blízky východ a bojoval v blízkosti Basry v irackej vojne v roku 2003.

Vo februári, viac ako rok po odchode do výslužby, nahradil svoju fotografiu na svojom profile na serveri LinkedIn snímkou ​​vysokej brunety v bielej blúzke stojacej s úsmevom pred americkou vlajkou. K fotografii pripojil komentár: "Rozhodol som sa strhnúť všetky svoje masky a ukázať svetu svoju novú identitu ženy." Z Chrisa sa stala Kristin.

Jedna z bývalých jednotiek Kristiny Beckovej, protiteroristický tím SEAL Team Six, vykonala v máji 2011 operáciu, počas ktorej bol v Pakistane zabitý šéf teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin.

Kódex elitných jednotiek SEALs požaduje, aby ich členovia neochvejne ctili základné hodnoty, ktorými sú vernosť, bezúhonnosť a dôveryhodnosť. Kristin sa obávala, že by ju jej kolegovia mohli obviniť, že tento kódex svojím prihlásením sa k transsexualite porušila.

Pre niektorých z jej niekdajších spolubojovníkov bolo Kristínino rozhodnutie zložité prijať, v drvivej väčšine bola ale reakcia pozitívna. "Veľa ich hovorilo: 'Kris - vážne nechápem, čím teraz prechádzaš, ale viem, kde si bola," vyhlásila Becková.

Zo zabijaka
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: kristin becková)

"Moji bratia z tímu hovorili: 'Držala si stráž na bojisku 20 rokov a odviedla si skvelú prácu. Nerozumiem tomu ani za mak, ale stopercentne ťa podporujem a dúfam, že sa o tom dozviem viac a že sa uvidíme na ďalšom zraze," dodala.

Becková sa tiež rozhodla so svojím príbehom zveriť v knihe Vojnová princezná: Cesta člena jednotiek SEALs amerického námorníctva k otvorenej transsexualite. Dielo napísala spoločne s profesorkou psychiatrie Georgetownskej univerzity Anne Speckhardovou. Kniha opisuje detstvo Kristin vyrastajúcej v zbožnej, konzervatívnej rodine, jej snahy potlačiť svoju rodovú identitu tajným kupovaním a opätovným vyhadzovaním dámskych šiat aj jej dve nevydarené manželstvá.

"Pokúšala som sa žiť tri životy," uviedla Kristin. "Žila som tajný život ako žena, tajný život ako člen tímu SEALs a potom rodinný život. Ľudia poznali zlomky mojej osobnosti, ale v skutočnosti ma vlastne nikto nepoznal," dodala.

Extrémne vysoké nároky kladené na špeciálne jednotky po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 v kombinácii s "absolútne potlačovaným" citovým životom zanechali šrámy na Kristíninom duševnom zdraví a u Beckovej sa vyvinula posttraumatická stresová porucha.

Sama Becková priznáva, že niekoľko rokov riešila psychologické dôsledky "toľkých smrtí a toľkých bolestí pivom, motorkami a ďalším pivom". Prihlásenie sa k transsexualite ale pre Beckovú značilo "dramatickú zmenu". "Už necítim hnev a tiež lepšie spím, pretože som šťastnejšia," konštatovala. "Veľa ľudí mi hovorilo: 'Kris, to je prvýkrát, čo vidím, že sa naozaj usmievaš'."

Politika zavedená v roku 2011 ukončila zákaz pôsobnosti vojakov otvorene sa hlásiacich k svojej homosexualite v americkej armáde. Toto opatrenie sa však nevzťahuje na transsexuálov alebo transvestitov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu