Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Stratený v krajine nepriateľa: Sovietskeho vojaka objavili po 33 rokoch!

Bachretdin Chakimov
Bachretdin Chakimov (Zdroj: Daily Mail)

MOSKVA - Bez kontaktov s domovom a bez dokladov žije v novom domove v západoafghanskej púšti už 33 rokov bývalý sovietsky vojak Bachretdin Chakimov, ktorého v minulých dňoch identifikovali ruské úrady. Muž bol v roku 1980 pri bojoch v provincii Herat ťažko zranený a ujali sa ho miestni dedinčania. V obci neďaleko hraníc s Iránom nakoniec zostal a domov do Uzbekistanu sa už vrátiť nechce.

Chakimova, ktorý sa teraz volá Šejch Abdulláh, našli členovia ruskej dobrovoľníckej skupiny, ktorá pátra po vojakoch sovietskej armády nezvestných v 80. rokoch počas sovietskej invázie do Afganistanu. Muž už takmer zabudol rodný jazyk, doma v Samarkande vraj žiadnych príbuzných nemá.

Chakimova sa po zranení ujal starešina afganskej obce v okrese Šindand, ktorý sa zaoberal liečiteľstvom. Jeho starostlivosť zachránila Uzbekov život, aj keď dodnes nesie viditeľné následky zranení. Chakimov prijal polokočovný spôsob života a venuje sa tiež liečiteľstvu. Pozná údajne dvoch ďalších bývalých sovietskych vojakov, ktorí sa v provincii Herat usadili rovnako ako on.

V zozname bývalých vojakov, ktorí bez stopy zmizli pri bojoch v Afganistane v rokoch 1979-89, je podľa agentúry RIA Novosti asi 264 ľudí. Polovicu z nich tvoria Rusi, zvyšok potom príslušníci iných postsovietskych štátov. Dobrovoľníci už zmapovali osudy niekoľkých desiatok nezvestných, dvadsaťdeväť ľudí našli a dvadsatim dvom sprostredkovali návrat domov.

Ruské divízie okupovali Afganistan koncom roka 1979, poslední sovietski vojaci odtiaľ odišli v polovici februára 1989.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu