KOŠICE – Rybacie kostičky sú nebezpečné a preto okrem klasických podkovičiek, mnohí uprednostňujú už vykostené rybie filety. A krásne vyfiletovať sa dá i kapor. Ako na to, to nám ukázal porybný z Perínských rybníkov – Matej Grentzer. Jemu celá procedúra trvá niekoľko minút. Základ je kvalitný, ostrý nôž. Takže ako na to.
1. Ostrým nožom narežeme rybu okolo chrbtice a opatrne stiahneme boky kapra okolo rebier. Pomaly bočné filety za pomoci noža oddeľujeme od trupu.
2.Nožom urobíme na filetách zárezy asi v polcentimetrovej vzdialenosti na mäsovej strane. Takáto úprava kostičky, ktoré ešte ostali mierne rozdrví a pri samotnom pražení sa už kosti spečú.
3. Filetu si pre ľahšiu manipuláciu naporcujeme na asi 3 až 4 centimetrové kúsky, osolíme a upravíme tradičným spôsobom. Obalíme v trojobale a vypražíme. Kúsky sú chutné, prepečené a nehrozí žiaden úraz zo zapichnutej kosti.