Keď bylinkový čaj prospieva ľuďom, určite pomôže aj viniču, ruže spoľahlivo odhalia škodcov a byvolia hlava zakopaná do zeme zasa prinesie dobrú sezónu. Že by vás po tomto neprekvapilo už ani to, keby medzi hroznom pobehovali sliepky a všade boli stovky zámerne vypustených lienok? A keď si k tomu primyslíte ešte postreky pomarančovým olejom či kypriacim práškom, máte aspoň približný obraz toho, ako vznikajú alternatívne vína.
Nie, nežartujeme, a keby ste počuli, ako o svojich pokladoch rozpráva charizmatický Tibor Melečky, nikdy viac by ste sa iného ako prírodného vína už ani nedotkli. Jeden zo zakladateľov vinárstva Strekov 1075 bez milosti vyhlasuje, že s počítačom a s chémiou urobí víno ktokoľvek. Podľa tohto priekopníka v pestovaní a dorábaní alternatívnych vín je však naozaj pravým nápojom Bohov iba také víno, ktoré nepozná pesticídy a je vyrobené klasickými stáročnými prírodnými postupmi. On to svoje zásadne číri vaječnými bielkami a vôbec sa netají tým, že si na pomoc berie aj hviezdy a lunárny kalendár. A keď sme už pri vyššej moci, tak ten obrad s byvolou hlavou je prejavom vďaky a úcty vinohradu, pôde a zvieratám, ktoré na nej celý rok robili.
Stále neveríte? Príďte si to vypočuť na vlastné uši a otestovať vlastnými zmyslami na najväčší festival vína na Slovensku WineFest by WinePlanet, ktorý bude 27.-29. mája v bratislavskej Starej tržnici. A seminár o alternatívnych vínach rozhodne nie je jediným veľkým lákadlom v jeho nabitom sprievodnom programe. Viac nájdete na www.wineplanet.sk/winefest.